10 mai 2018


Bilanţ de Ziua Europei:
Municipiul Suceava a atras finanţări nerambursabile europene în valoare de  peste 30 de milioane de euro
·        „Sunt bani veniţi de la Uniunea Europeană, iar noi suntem mulţumiţi că am reuşit să îi accesăm”, a reliefat viceprimarul Lucian Harşovschi, adăugând şi la număr cei 6 milioane de franci din Programul de colaborare elveţiano-român.
·        În perioada următoare, municipiul Suceava „are rezervată” suma 32 de milioane de lei pentru achiziţionarea de autobuze electrice, regenerarea zonelor urbane, "Centrul multifuncţional Iţcani pentru două grădiniţe, precum şi pentru şcolile tehnice.
·        „Pe lângă lucrurile care nu depind de noi, - mă refer la modul în care au ştiut să negocieze intrarea în Uniunea Europeană -, cred că aceşti bani sunt bine veniţi”,  a specificat Lucian Harşovschi, adjunctul şefului sucevean.    
Ieri de Ziua Europei, Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava  a evidenţiat beneficiile pe care capitala de judeţ le-a avut mulţumită aderării României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. „Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, pe lângă minusuri am avut şi plusuri, dar sunt şi minusuri foarte multe. De-a lungul timpului, Primăria municipiului Suceava a implementat mai multe proiecte cu fonduri europene, cu finanţare nerambursabilă”, a spus Harşovschi, într-o conferinţă de presă. Adjunctul şefului executivului sucevean a dat ca exemplu parcările subterane din centrul urbei reşedinţă de judeţ şi reabilitarea magistralei rutiere centrale, a celor două poduri de peste calea ferată, din Budujeni şi Iţcani, cât şi a celui de peste râul Suceava, tot din Iţcani. La acestea se adaugă modernizarea iluminatului public de pe marile artere; realizarea Centrului de conservare a tradiţiilor populare şi implementarea Sistemului de supraveghere cu camere video, pentru combaterea criminalităţii „precum şi multe altele”. Viceprimarul spune că, în anii de când România este membră a Uniunii Europene, Suceava a accesat fonduri nerambursabile de 29,75 de milioane de lei, materializate în obiective de investiţii, la care se adaugă 435.214 euro, pentru „cursuri, studii sau formări”. „Sunt bani veniţi de la Uniunea Europeană, iar noi suntem mulţumiţi că am reuşit să îi accesăm”, a reliefat viceprimarul Suceavei. Lucian Harşovschi a ţinut să remarce că „datorită faptului că suntem membri UE”, accesat a fost şi Programul de cooperare elveţiano-român, cu o valoarea totală de 5,99 de milioane de franci elveţieni, în cauză fiind proiectele „Management modern şi eficient la iluminatului public” şi "Electromobilitate-vehicule electrice pentru o municipalitate verde".
Pe de altă parte, în cadrul programării europene 2014-2020, municipiul Suceava ar putea atrage 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a minim 40 de autobuze electrice, cu sistem de e-tiketing şi „monitorizare în trafic a flotelor”. La aceasta se adaugă circa 3 milioane de lei pentru regenerarea zonelor urbane şi spaţiilor verzi; 1,2 de milioane de lei pentru "Centrul multifuncţional Iţcani"; 3,62 de milioane de lei pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din zona centrală, precum şi 620.000 de lei pentru şcolile tehnice. „În perioada următoare, aferentă exerciţiului 2014-2020, avem alocată suma de 31,92 de milioane de euro, pentru autobuze electrice, reabilitare de şcoli, grădiniţe, spaţii verzi etc. Cred că, de Ziua Europei este un bilanţ bun. Pe lângă lucrurile care nu depind de noi, - mă refer la modul în care au ştiut să negocieze intrarea în Uniunea Europeană -, cred că aceşti bani sunt bine veniţi. Vreau să le mulţumesc colegilor mei de la Serviciul , care îşi fac treaba şi caută, continuu, surse de finanţare şi fonduri nerambursabile pe diferite ghiduri care apar”, a explicat Lucian Harşovschi,  viceprimarul municipiului Suceava.