17 mai 2018


Scumpire cu 25 la sută a călătoriei cu autobuzul
·       „Eu, ca primar, nu cred că este soluţia cea mai bună, dimpotrivă, sunt de părere că ar trebui să fie mărit numărul de călători”, spune primarul Ion Lungu, menţionând că nu i-a consultat pe cei 12 consilieri PNL asupra modului în care se vor exprima asupra proiectului de hotărâre.
·       Iniţiativa sindicaliştilor de la TPL este fundamentată prin aceea că, urmare a lipsei banilor, angajaţilor TPL nu li s-au plătit orele suplimentare, aceştia având şi printre cele mai mici salarii.
Societatea de transport public local TPL Suceava intenţionează să majoreze preţul biletelor şi abonamentelor de călătorie cu mijloacele din parcul auto propriu. Firma la care municipiul Suceava este unic acţionar a întocmit o propunere legislativă, intenţia fiind, în ceea ce priveşte biletele, una de creştere cu 25% a preţului acestora.  Ion Lungu, primarul municipiului Suceava recunoaşte că a avut discuţii cu sindicaliştii de la societatea de transport călători, aceştia reclamând necesitatea unei majorări de la 2 lei pe călătorie la 2,5 lei pe călătorie. Edilul-şef crede că măsura nu ar fi una tocmai potrivită, mizând, mai degrabă, pe atragerea unui număr cât mai mare de clienţi. Aceasta chiar şi în condiţiile în care TPL este concurată neloial de către societăţile care fac curse în localităţile vecine reşedinţei de judeţ. „Sindicaliştii insistă, în continuare, să mărească preţurile la bilete. Însă, eu, ca primar, nu cred că este soluţia cea mai bună, dimpotrivă, sunt de părere că mărit ar trebui să fie numărul de călători. Nici acest lucru nu este foarte simplu, deşi în ultimul timp s-au făcut razii la transportatorii privaţi”, a precizat şeful municipalităţii. Lungu arată că că propunerea este susţinută de Adunarea Generală a Acţionarilor de la TPL, iar un proiect de hotărâre de majorare cu 0,50 de lei a contravalorii unei călătorii se va afla pe ordinea de zi şedinţei din această lună a Consiliului Local.  Iniţiativa este fundamentată inclusiv prin aceea că, urmare a lipsei banilor, angajaţilor TPL nu li s-au plătit circa 40.000 de ore de muncă suplimentară, aceştia având şi salarii mici şi nemajorate de mult timp. „Aşa cum a mai spus, cred că lucrurile de acolo se vor rezolva efectiv atunci când vor veni autobuzele electrice şi se vor face economii prin scăderea de 7 ori a cheltuielilor cu combustibilul”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, care a ţinut să menţioneze că nu i-a consultat pe cei 12 consilieri PNL asupra modului în care se vor exprima asupra proiectului de hotărâre. Luna trecută, Ion Lungu sublinia că, în perioada trecută din 2018, către TPL au fost achitate, cu titlul de subvenţii, suma de 4,7 de milioane de lei, în acest fel „ajungându-se la restanţe zero”. De menţionat este faptul că, în prezent, valoarea integrală a abonamentului nominal de călătorie cu mijloacele TPL este de 66 de lei pe lună şi pe toate liniile, o decizie urmând fi luată în legătură şi cu preţul acestora.