11 mai 2018

În primul trimestru,
Inspectorii Direcţiei Antifraudă Suceava, 13 sesizări penale pentru un prejudiciu de 18,82 milioane de lei cauzat bugetului statului

·  În urma descinderilor, s-au dispus confiscări de sume, bunuri şi venituri ilicite în valoare de 756.586 de lei, precum şi suspendarea activităţii a 16 contribuabili care au încălcat obligaţiile a utiliza casa de marcat ori prevederile Codului fiscal.
În trimestrul întâi al anului în curs, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Suceava au efectuat controale specifice la 1.400 de operatori economici din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Bacău.
Conform unei informării a instituţiei, urmare a abaterilor constatate la contribuabilii verificaţi, respectiv la cei specializaţi, cu preponderenţă, în domenii de activitate precum comerţul cu produse alimentare şi nealimentare, îmbrăcăminte şi încălţăminte sau alimentaţie publică (baruri şi restaurante), inspectorii antifraudă au dispus aplicarea a 1.194 de sancţiuni contravenţionale, printre care amenzi în valoare totală de peste 5 milioane de lei. La acestea se adaugă  confiscări de sume, bunuri şi venituri ilicite care însumează 756.586 de lei, precum şi suspendarea activităţii a 16 contribuabili care au încălcat fie obligaţiile de a se dota cu aparat de marcat electronic fiscal şi de a utiliza casa de marcat, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 28/1999, fie au eludat prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Totodată, în cel dintâi trimestrul al anului 2018, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu cauzat bugetului statului în valoare de 18,82 milioane de lei, pentru recuperarea căruia au transmis organelor de urmărire penală 13 acte de sesizare.
·        Controlorii au descoperit mărfuri fără documente de provenienţă, precum şi faptul că nu se eliberează bonuri fiscale ori că acestea au o valoare inferioară preţului afişat. 
  Conform informării citate, printre cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava se numără încălcări ale prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite sau ale O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Este vorba despre lipsa documentelor de provenienţă pentru mărfurile transportate, depozitate sau comercializate; neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate şi serviciile prestate; emiterea de bonuri fiscale cu date eronate sau cu o valoare inferioară preţului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului, precum şi despre nerespectarea reglementărilor cu privire la întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate.