04 mai 2018


În martie,
Se înmulţesc lucrătorii suceveni la negru
·        În luna martie inspectorii de muncă au prins 34 de persoane fără contracte, în timp ce în februarie surprinse au fost 21 persoane care îşi desfăşurau activitatea fără forme legale.
·        În aceeaşi lună, în domeniul relaţiilor de muncă s-au făcut 279 de controale care s-au lăsat cu 58 de amenzi în valoare de 178.500 de lei.
În luna martie a anului 2018, inspectorii de muncă suceveni au depistat 43 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Potrivit inspectorului şef sucevean Romeo Butnariu, este vorba despre 6 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, precum şi despre un sucevean al cărui contract fusese suspendat, dar muncitorul era, totuşi, la lucru. Inspectorii de muncă suceveni au descoperit la treabă şi două persoane, în afara programului de muncă stabilit în cadrul contractului de muncă cu timp parţial. Totodată, în luna la care facem referire 34 de persoane munceau fără forme legale de angajare, adică la negru. În ceea ce priveşte din urmă această situaţie, inspectorul şef Romeo Butnariu a subliniat că societăţilor descoperite cu muncă nedeclarată li s-au dat amenzi însumând 160.000 de lei. În luna martie 2018, în domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut 279 de controale. Inspectorul şef Romeo Butnariu face cunoscut că verificările făcute pe această linie s-au lăsat cu 58 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate ajungând la 178.500 de lei. Pe lângă aspectele menţionate, pe durata controalelor s-a constatat că unii dintre angajatorii verificaţi nu s-au conformat dispoziţiilor legale cu privire la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. De asemenea, inspectorii ITM Suceava au mai descoperit abateri privind nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, dar şi a celui cuvenit în cazul muncii suplimentare. De menţionat este faptul că în luna februarie 2018, pe timpul descinderilor, surprinse au fost 21 persoane care îşi desfăşurau activitatea fără contract individual de muncă.