11 mai 2018


De Ziua mondială a păsărilor migratoare,
Specialiştii de la „Mediu”, îngrijoraţi de ameninţările  la adresa pasărilor 
·        „Se doreşte o sporire a gradului de conștientizare cu privire la ameninţările, atât generale, cât şi specifice, cu care se confruntă păsările”, reliefează Gheorghe Aldea, director executiv al APM, precizând că, pe traseul Siret-Bucecea-Fălticeni-Ponoare va avea loc o acţiune de „watch birding”.
·        În judeţ se regăsesc, total sau parţial, 9 arii de protecţie specială avifaunistică, adică Lacurile Fălticeni, Munţii Rarău-Giumalău, Munţii Rodnei, Obcina Feredeului, Vânători-Neamţ, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Dorohoi-Şaua Bucecei, Munţii Maramureşului şi Munţii Călimani.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava organizează, pe 11 aprilie 2018, o acţiune de observaţii ornitologice (watch birding) în ariile de protecţie avifaunistică din județul Suceava. Gheorghe Aldea, director executiv  al APM, face cunoscut că manifestarea se va desfăşura pe traseul Siret-Bucecea-Fălticeni-Ponoare, fiind dedicată Zilei mondiale a păsărilor migratoare. Campania are loc la nivel mondial, cu scopul conştientizării şi promovării protejării păsărilor migratoare şi habitatelor specifice din întreaga lume. Prima dată, Ziua mondială a păsărilor migratoare a fost organizată în anul 2006, pentru a celebra călătoria acestora între locurile de cuibărit şi cele de iernare. În acest an, pentru a fi mai relevantă, campania va marcată în două rânduri, respectiv  în fiecare doua zi de sâmbătă ale lunilo mai şi octombrie. Deviza din anul 2018 - „Anul păsării” - este „Unificarea vocilor noastre pentru conservarea păsărilor". „Prin activităţile desfăşurate cu acest prilej şi prin schimbul de informaţii se doreşte o sporire a gradului de conștientizare cu privire la ameninţările, atât generale, cât şi specifice, cu care se confruntă păsările. Comparând preocupările, împărtășind experienţele lor, oamenii își vor face vocile auzite, demersurile ajungând mai departe, la forurile de decizie, impunând faptul că problema conservării păsărilor este într-adevăr o problemă globală”, a declarat Gheorghe Aldea, directorul Agenţiie pentru Protecţia Mediului Suceava, menţionând că utilizarea excesivă şi nesustenabilă a terenurilor de vânătoare, pescuitul, poluarea şi, mai recent, parcurile eoliene de producere ameninţă grav populaţiile de păsări migratoare.Pentru protejarea şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, prin  HG nr. 971 din 5 octombrie 2011 privind  declararea  ariilor de protecţie specială avifaunistică, ca parte integrantă a reţelei  ecologice  europene  „Natura 2000”, în România au fost declarate 149 de asemenea arii. Pe teritoriul judeţului Suceava se regăsesc, total sau parţial, 9 arii de protecţie specială avifaunistică, adică Lacurile Fălticeni, Munţii Rarău-Giumalău, Munţii Rodnei, Obcina Feredeului, Vânători-Neamţ, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Dorohoi-Şaua Bucecei, Munţii Maramureşului şi Munţii Călimani.