24 mai 2018


În lungime de peste 100 de metri,
Noul pod peste râul Suceava, în zona Termica, va costa 1 milion de euro
·       Am rămas surprins de valoarea mică, am vrut să o verific, a venit proiectantul şi a susţinut că este bine aşa”, a spus primarul Lungu, adăugând că anul acesta ar putea începe construirea efectivă a obiectivului.
·       Noua rută de ocolire a zonei supermaketurilor ar urma să „înţepe” Calea Unirii la intersecţia cu strada „Aurel Vlaicu”, să continue pe strada „Apeductului”-noul pod- strada „Energeticianului”, cu ieşire în DN 29, înspre Plopeni.
Primăria municipiului Suceava a intrat în posesia Studiul de prefezabilitate pentru realizarea  noului pod peste râul Suceava, în aval de cel de pe Calea Unirii, în folosinţă la această dată.  Având menirea de descongestiona traficul auto din zona comercială Burdujeni, podul va avea o lungime de 104,4 metri, o lăţime de 7 metri şi  două trotuare de câte 1,5 metri. Primarul Ion Lungu anunţat că, în acest stadiu al promovării obiectivului, valoarea totală a investiţiei  este apreciată la 4,25 de milioane de lei, adică aproximativ 1  milion de euro. „Mă aşteptam la mult mai mult, însă sigur, totul se raportează la lungime, fiind vorba strict despre pod, pe care se va putea intra şi ieşi, chiar de pe drumurile de pământ care astăzi sunt acolo. La Termica se iese în strada betonată, iar pe strada <Apeductului> sunt nişte drumuri de căruţe. Am rămas surprins de valoarea mică, am vrut să o verific, a venit proiectantul şi a susţinut că este bine aşa”, a spus primul gospodar al urbei reşedinţă de judeţ. Potrivit edilului-şef, finanţarea va fi asigurată din creditul de 25 de milioane de de lei pe care autorităţile sucevene intenţionează să-l contracteze de la bănci şi a cărui aprobare, în Comisia Naţională pentru Împrumuturi de pe lângă Ministerul de Finanţe, va fi discutată pe 4 iunie. De altfel, Lungu spune că, la rectificarea de la finele lunii iunie, din motive preventive, prin bugetul local se va aloca o asumă pentru susţinerea cu fonduri proprii a demersurilor următoare. „Vrem să facem studiul de fezabilitate, demarăm procedura şi mi-aş dori să începem lucrările în acest an. Este un lucru foarte important pentru oraş, pentru fluidizarea traficului în zonă, deoarece, în ciuda măsurilor pe care le-am luat, în zona comercială sunt momente în care tot mai este aglomerat. Vreau să cred că anul acesta vom putea demara construcţia al noul pod peste râul Suceava”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, apreciind că execuţia ar putea dura 24 de luni.  Astfel, noua rută de ocolire a zonei supermaketurilor din Lunca Sucevei ar urma să „înţepe” Calea Unirii, la intersecţia cu strada „Aurel Vlaicu” şi să continue pe strada „Apeductului” - noul pod pe râul Suceava - strada „Energeticianului” - ieşire în DN 29, prin apropierea Termica, înspre Plopeni. În martie 2017, Ion Lungu intenţiona să ceară Guvernului ca obiectivul de pe râul cu acelaşi nume să fie finanţat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), la „poziţia 7” referitoare la „realizarea, modernizarea, reabilitarea de poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale”. O altă variantă de finanţare vehiculată era şi Axa 13 „Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii” a POR 2014-2020, cu Obiectivul specific 13.1 „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din în oraşele mici şi mijlocii din România, proiectele putând fi depuse până pe 30 august 2018.