03 mai 2018



Pierderi de apă de 300 la sută în cartierul privat de pe „Traian Ţăranu”


·        „Tocmai de aceea ne-am angajat să facem pe banii Primărie o instalaţie nouă de apă”, a declarat Ion Lungu, lăsând de înţeles că, în anii 90, oamenii şi-au tras apă după cum i-a tăiat capul pe fiecare.
·         În 2015, cu finanţare europeană şi cofinanţare din bugetul municipiului, pe strada din zona Autoservice au fost amenajate reţelele de canalizare. 
·        La începutul anului trecut, primarul Lungu făcea cunoscut că strada „Traian Ţăran” va fi asfaltată cu prioritate, întrucât zona aduce bani în vistieria municipală.
Primăria municipiului Suceava investeşte în extinderea alimentării cu apă dintr-o zonă rezidenţială cu locuinţe construite în regim privat. Este vorba despre cea aferentă străzii „Traian Ţăran”, în aprilie 2017, Consiliul Local votând o hotărâre în acest sens. Măsura a fost considerată imperativă după ce Ştefan Groza, directorul ACET Suceava, a reclamat că pierderile de apă cauzate de instalaţiile improprii sunt imense. „Suntem la faza de licitaţie pentru refacerea instalaţiei de apă. S-au preluat instalaţiile făcute de oameni pe bani privaţi în anii 90. Domnul director Groza spune că sunt nişte pierderi enorme acolo, chiar şi de 300%, tocmai de aceea ne-am angajat să facem pe banii Primărie o instalaţie nouă de apă, după care să turnăm asfaltul”, a declarat primul gospodar la oraşului. În competiţia pentru executarea sistemului de alimentare cu apă s-au înscris trei firme şi asocieri de firme, cu oferta cea mai redusă licitaţia fiind adjudecată de Euro Est Group SRL, pentru 337.489 de lei, durata lucrărilor fiind de 120 de zile. Conform Hotărârii Consiliului Local, distribuirea apei se va face gravitaţional, printr-o reţea cu configuraţie ramificată, cu racordare la conducta municipiului Suceava de pe strada "Ion Irimescu",  în timp ce colectarea  va avea loc într-un cămin de golire de pe strada "Sofia Vicoveanca". „Sper ca lucrarea de apă să fie executată cât mai repede, în aşa fel încât, tot în acest an,  să ne ocupăm şi să asfaltăm primul tronson pe strada >”, a explicat Ion Lungu şeful executivului municipiului Suceava. Strada „Traian Ţăran” se află la ieşirea din reşedinţa de judeţ, iar începând cu anii 90, pe terenuri de la limita municipiului Suceava şi comunelor Moara şi Şcheia s-au construit locuinţe individuale în regim privat. În ciuda faptului că nu plăteau taxe şi impozite la Primăria Suceava, de-a lungul anilor locuitorii noului cartier au cerut autorităţilor sucevene să le branşeze vilele la reţele de utilităţi şi să le asfalteze căile de acces rutier.
În anul 2005, aleşii municipali suceveni şi-au dat girul pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă şi colectare a apelor menajere de la gospodăriile şi societăţile comerciale din zona cunoscută drept „Autoservice”. La acea dată, Ion Lungu, şeful  executivului, susţinea că zona de locuinţe se află în plină dezvoltare urbană, fapt care impunea amenajarea corespunzătoare a reţelelor de utilităţi. La începutul anului trecut, primarul Ion Lungu făcea cunoscut că strada „Traian Ţăran”, din apropierea cartierului Obcini al municipiului Suceava va fi asfaltată cu fonduri din bugetul local. Ion Lungu reliefa că respectiva zonă aduce bani în vistieria municipală, iar modernizarea arterei amintite va fi o prioritate pentru anul 2017. În 2015, cu finanţare europeană şi cofinanţare din bugetul municipiului, pe strada "Traian Ţăran" au fost amenajate reţelele de canalizare.