23 mai 2018


Cadastrare generală gratuită în derulare în 64 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Suceava
·       Lucrările de înregistrare sistematică au fost încheiate în Moara şi Mănăstirea Humorului, „urmând ca numărul acestora să crească cu cele care vor intra în program prin finanţarea din acest an”, evidenţiază Vasile Mocanu, directorul executiv al OJCPI Suceava.
·       Suma plătită pentru lucrările de cadastru general a fost majorată de la 60 de lei până la 132 de lei pentru un imobil, alocările crescând la 155.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, comparativ cu 150.000 lei, în 2017 şi 135.000 lei, în 2016.
În primele cinci luni ale acestui an, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava a încheiat contracte de finanţare cu 101 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 102 eligibile, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF),  în vederea  realizării lucrărilor de cadastru general, gratuite pentru cetăţeni. Vasile Mocanu, director executiv al insituţiei declară că primarii din judeţul Suceava care au decis să înceapă sau să continue lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în 2018, fără costuri pentru proprietari, au semnat contracte de finanţare cu OJCPI Suceava. „Urmează ca unităţile administrativ-teritoriale beneficiare a finanţării să încheie contracte de prestări servicii cu prestatorii, persoane fizice şi juridice autorizate în domeniu, perioada de contractare fiind între 21 mai şi 9 iulie 2018, în funcţie de data încheierii contractului de finanţare cu OJCPI Suceava”, reliefează Vasile Mocanu. În anul 2018, suma alocată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru înregistrarea imobilelor în evidenţele de cadastru şi cartea funciară a crescut la 155.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, comparativ cu 150.000 lei, în 2017 şi 135.000 lei, în 2016.Directorul executiv Mocanu precizează că, în cazul finanţării aferente anului 2018, la propunerea ANCPI, Guvernul a adoptat câteva măsuri pentru accelerarea lucrărilor de cadastru general efectuate în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Astfel, potrivit OUG nr. 31/2018, suma plătită pentru lucrările de cadastru general a fost majorată proporţional cu gradul de dificultate al lucrării, fiind cuprinsă între 60 de lei şi 132 de lei de imobil. Totodată, începând cu alocările financiare din 2018, fac obiectul lucrărilor de cadastru general, atât imobilele cuprinse în sectoarele din extravilan cât şi imobilele cuprinse în sectoarele mixte din intravilan/extravilan, iar prestatorii vor fi plătiţi şi pentru integrarea în cadastrul general a cărţilor funciare nedefinitive, înregistrate anterior în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
·       Prefectul Mirela Elena Adomnicăi a cerut prestatorilor autorizaţi şi primarilor din judeţ implicare maximă la implementarea în condiţii optime a programului.
La întâlnirea din această lună cu conducerea OJCPI Suceava, operatorii autorizaţi au primit informaţiile necesare şi au fost instruiţi cu privire la procesul de finanţare a lucrărilor sistematice de cadastru pe sectoare cadastrale. Mirela Elena Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, prezentă la întrunirea cu persoanele fizice şi juridice autorizate, a accent, cum la fel, a procedat şi la întâlnirile cu primarii din judeţ, asupra importanţei Programului Național de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Reprezentatul Guvernului în teritoriu a insistat asupra necesităţii implicării atât a persoanelor fizice şi persoanelor juridice autorizate, cât şi a primarilor, astfel încât implementarea PNCCF să se deruleze în condiţii optime.La această dată, în judeţul Suceava sunt încheiate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în două unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Moara şi Mănăstirea Humorului, finanţate fiind lucrări aflate în derulare în alte 64 de unităţi administrativ-teritoriale. „Urmând ca numărul acestora să crească cu cele care vor intra în program prin finanţarea din acest an, 2018”, evidenţiază Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Reamintim că obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, cu peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, sumă depăşind 300 de milioane de euro.