17 mai 2018


Deşi legea impune,
Sucevenii scapă, ca prin urechile acului, de o nouă majorare a taxelor şi impozitelor 
·       Conform unor reglementări guvernamentale, dările trebuie obligatoriu actualizate cu rata inflaţiei, după ce, pentru anul în curs, prin votul aleşilor municipali, acestea au crescut, în medie, cu 19%.
·       „Taxele şi impozitele locale pentru 2019 vor rămâne identice, neluându-se niciun leu în plus”, a ţinut să asigure primarul Ion Lungu, precizând că, în acest context, Consiliul Local va aproba reducerea cotei aplicate valorii de impozitare.
Locuitorii municipiului Suceava nu vor fi nevoiţi să  scoată mai mulţi bani din portofele pentru achitarea  taxelor şi impozitelor locale, deşi prevederile guvernamentale obligă la corectarea acestora prin aliniere la rata inflaţiei.  „Conform legii, suntem, practic, obligaţi să aprobăm taxele şi impozitele locale pentru 2019. La fel de obligaţi suntem, conform Codului fiscal, să facem actualizarea la inflaţie”, a spus, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, potrivit căruia, anul trecut, indicele preţurilor de consum a fost de 101,34%. Drept urmare, pentru evitarea unei  creşteri a poverii puse pe merii contribuabililor suceveni, pe masa deliberativului municipal vor fi puse două proiecte de hotărâre. Astfel,  primul dintre acestea va consacra creşterea cu rata inflaţiei a actualelor niveluri ale taxelor şi impozitelor locale, iar cel de al doilea, referitor la mărimea dărilor valabile pentru anul fiscal 2019, va reduce cotele aplicate valorilor de impozitare. „Evident, potrivit actualizării cu rata inflaţiei, acestea ar trebui să crească. Însă, în acelaşi timp, noi vom reglementa acei indici aplicaţi la sumele fixe, în aşa fel încât, în anul 2019, cu tot cu majorarea cu indicele inflaţiei, sucevenii nu vor plăti niciun leu în plus. În concluzie, taxele şi impozitele locale pentru 2019 rămân nemodificate, la acelaşi cuantum ca şi anul acesta”, a precizat şeful executivului. Astfel, în cazul celui mai uzual impozit, cel pe locuinţe, pentru o unei garsonieră, la fel ca anul acesta, în 2019 se va achita suma de 84 de lei. La un apartament cu 2 camere rămâne valabil impozitul de 151 de lei pe an, la un apartament cu 3 camere cel de 218 lei, în timp ce pentru apartamentul cu 4 camere se va plăti tot 251 de lei. „Vom face actualizarea la inflaţie, deci majorarea cu 1,34%, însă prin proiectul următor le vom scădea înapoi, în aşa fel încât taxele şi impozitele locale pentru 2019 să rămână identice, neluându-se niciun leu în plus”, a asigurat Ion Lungu, primarul Sucevei  
Începând cu 1 ianuarie 2018, autorităţile locale sucevene au aprobat o creştere cu circa o cincime a impozitelor şi taxelor, Ion Lungu, şefului executivului, invocând că, pe fondul scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, Suceava pierde 40% din suma care era repartizată cu titlul de defalcare din impozitul pe venit.