31 mai 2018


Suceava, primul municipiu din Regiunea de Nord-Est care depune un proiect de revitalizarea comunităţilor defavorizate   
·       Este vorba despre Centrul multifuncţional „Arta” Iţcani, valoarea finanţării nerambursabile europene fiind de 6,42 de milioane de lei, cu o durată de realizare de 36 de luni.  
·       Pe lângă cinematograf, clădirea modernizată va găzdui servicii ale Primăriei, un birou al Poliţiei Locale, un cabinet medical, un centru de activităţi recreative, un centru de consiliere şi informare şi un centru educaţional.
Municipiul Suceava este primul din Moldova care a depus un proiect pe Axa 4.3 „Revitalizarea comunităţilor defavorizate” a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, în cauză fiind Centrul multifuncţional „Arta” Iţcani. „Acolo vrem să facem o clădire cu etaj, pe structura cinematografului Arta, pe care l-am preluat de la RADF şi căruia suntem obligaţi să îi păstrăm obiectul de activitate, prevăzută fiind, astfel, o sală de spectacole cu 200 de locuri. Clădirea va avea un singur nivel, iar în partea din spate va fi şi un etaj tehnic”, subliniază Lungu. Imobilul reabilitat va avea 1.156 de metri pătraţi, 826 de metri pătraţi la parter, iar 329 de metri pătraţi la etaj. Valoarea lucrărilor este de 6,42 de milioane de lei, Primăria contribuind cu 128.504 de lei. Termenul de realizare a investiţiei este de 36 de luni de la semnarea contractului de finanţare, 24 de luni fiind execuţia efectivă. În clădirea modernizată va funcţiona servicii ale Primăriei, imobilul găzduind, în acelaşi timp, un birou al Poliţiei Locale, un cabinet medical, un centru de activităţi recreative, un centru de consiliere şi informare, un centru educaţional şi grupuri sanitare. Între timp, serviciul specializat al executivului lucrează la reabilitarea celor două străzi din preajmă, respectiv „Aron Pumnu” şi „Biruinţei”. „Noi ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, în 2 ani de zile, să putem avea acest sediu nou la Iţcani, acolo unde este aşteptat de cetăţeni”, a încheiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.   
Pe lângă proiectul amintit, municipiul Suceava ar putea accesa suma de 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, cu sistem de e-tiketing şi „monitorizare în trafic a flotelor”. La aceasta se adaugă circa 3 milioane de lei pentru regenerarea zonelor urbane şi spaţiilor verzi, 3,62 de milioane de lei pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din zona centrală, precum şi 620.000 de lei pentru şcolile tehnice.