20 mai 2018

În urma controalelor sanitar-veterinarilor suceveni,
Proprietari amendaţi pentru vânzarea de animale în lipsa documentelor sanitare veterinare
·       În trimestrul întâi al anului, cei care au încălcat legea s-au ales cu amenzi în valoare de 23.600 de lei, precum şi cu 22 de avertismente.
·       Inspectorii DSVSA au avut şi 20 de acţiuni de supra-control în cadrul eşantioanelor aleatorii de verificări pentru acordarea subvenţiilor APIA.
În trimestrul întâi al anului 2018, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au organizat şi desfăşurat nu mai puţin de 470 de controale, monitorizarea şi verificarea fiind acţiuni prevăzute în Planul Naţional Cadru de Inspecţie şi Control. Dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al instituţiei sanitar-veterinare sucevene, declară că, în timpul descinderilor, ca urmare a în neregulilor depistate, aplicate au fost 33 de amenzi, valoare acestora însumând 23.600 de lei. În alte 22 de cazuri, agenţii economici au primit doar avertismente, lucrătorii DSVSA dispunând şi confiscarea a 138 kg de produse alimentare din pieţe şi unităţi de comercializare. „Cele 33 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, în principal,  pentru vânzarea sau înstrăinarea animalelor fără documente sanitare veterinare, pentru comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, dar şi pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare de origine animală şi non-animală”, a precizat, dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA Suceava.  Totodată, în perioada amintită, lucrătorii de specialitate ai instituţiei sucevene au făcut 9 audituri şi 6 evaluări în unităţi de procesare a laptelui, dar şi în unităţi de procesare a cărnii. Pe de altă parte, în cele dintâi 3 luni ale 2018, înregistrate din punct de vedere sanitar veterinar au fost 169 de noi unităţi pentru vânzare directă, cât şi de unităţi pentru vânzare cu amănuntul. Demersul face parte din atribuţiile privind evaluarea şi încadrarea în grupe de risc a unităţilor, înregistrarea structurilor de profil nou-înfiinţate, dar şi a mijloacelor de transport auto. Astfel, pe această din urmă linie, personalul DSVSA a pus 84 de vize auto şi a autorizat 241 de mijloace de transport alimente. În acelaşi interval, exploataţiile profesionale şi cele nonprofesionale din judeţul Suceava au făcut obiectul a 20 de acţiuni de supra-control ale inspectorilor sanitar-veterinari, acestea făcând parte din eşantioanelor aleatorii de verificări pentru acordarea subvenţiilor prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.