29 mai 2018


Economie de 3 milioane de lei din creditul de la CEC Bank, orientată către agrement, infrastructură rutieră şi sportivă     
·       Din total, 1 milion de lei se va duce, într-o o doua etapă de lucrări la Zona de  agrement „Tătăraşi”,  pe sisteme de tiroliană şi escaladă, cişmele, sistem de udare a spaţiilor verzi, pistă de bowling, sistem de supraveghere video, alei, balustrade de protecţie, cât şi pe plantări de foioase.    
Consiliul Local va hotărî asupra redistribuirii unei economii de 3 milioane de lei în vederea  finanţării  executării unor obiective investiţii de pe raza municipiului Suceava.  Conform propunerii legislative sumă de 500.000 de lei va lua calea extinderii reţelei de alimentare cu energie electrică în cartierul din zona Aleea Dumbrăvii, o alta de 519.244 de lei va fi destinată susţinerii financiare a lucrărilor de modernizare a străzii „Lev Tolstoi” din cartierul Burdujeni-sat, iar încă una de 1 milion de lei va servi reabilitării terenului de sport de la Colegiul tehnic „Samuil Isopescu”. De asemenea, după aprobarea în Consiliul Local, suma de 1 milion de lei va putea fi cheltuită în vederea continuării lucrărilor din etapa a doua de amenajare a Zonei de  agrement „Tătăraşi”. În ceea ce priveşte acest din urmă obiectiv, autorităţile locale intenţionează să finanţeze lucrări pentru „implementarea unor sisteme de tiroliană şi escaladă pentru copii şi, separat, pentru adulţi; a unui grup de cişmele, cuplat cu un sistem de udare a spaţiilor verzi; extinderea sistemului de alei din pavele şi din piatră către noile obiective; amenajarea unei piste de bowling şi a unui sistem de supraveghere video”. Totodată, vor fi montate balustrade de protecţie în zona de drum a lacului şi vor fi plantate specii de foioase în zonele deficitare.                      
Reamintim că în vederea realizării obiectivului, autorităţile sucevene au contractat un credit de 10 milioane de lei, acordat de CEC Bank, pentru o dobânda anuală de 1,5% peste cea de referinţă, la care se adaugă comisionul de administrare de 0,65%. La începutul lui 2017, accesul la linia de credit nu  a mai fost permis, pe motiv că acesta poate duce la creşterea gradului de îndatorare şi la depăşirea deficitului bugetar de 3% convenit cu organismele europene. Iniţial, Primăria a tras doar 900.000 de lei din creditul în cauză, lucrările făcute în primele 6 luni ale lui 2016 fiind plătite din veniturile bugetului local.  Ion Lungu preciza, la acea dată că, întrucât banii cheltuiţi din vistieria municipală nu pot fi recuperaţi din creditul cu pricina, va face demersuri ca suma corespunzătoare din credit să fie orientată înspre alte obiective de investiţii. Pe lângă amenajarea Zonei de  agrement „Tătăraşi”, creditul CEC Bank a servit la cofinanţarea proiectelor cu fonduri elveţiene  nerambursabile „Management  modern şi eficient al iluminatului public în municipiul Suceava” şi „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”.