09 mai 2018


Aproape 6.400 de suceveni au ales să plece la munci sezoniere, în Germania, doar în primele 4 luni ale lui 2018
·        Pentru aceasta, Casa Judeţeană de Pensii eliberează, la cererea doritorilor, un document prin intermediul căruia se atestă faptul că persoanele dornice de plecare nu sunt asigurate în sistemul de securitate socială din România.
·        În anul 2017, la CJP s-au depus 14.204 cereri de renunţare la beneficiile sociale din ţară, de către lucrători emigranţi care urmau să fie angajaţi temporar pe teritoriul Germaniei.
Persoanele care doresc să desfăşoare muncă sezonieră în Germania trebuie obligatoriu  să se adresează Casei Judeţene de Pensii Suceava, pentru eliberarea negaţiei formularului E 101. Precizarea este făcută de către directorul executiv Conctantin Boliacu, potrivit căruia documentele necesare pentru obţinerea negaţiei formularului în cauză, şi care vor fi incluse în dosar, sunt cererea tip şi copia după buletinul sau cartea de identitate, valabile la data depunerii.  Cererea va fi întocmită doar în nume propriu, persoana interesată declarând, pe proprie răspundere, fără autentificare notarială, că nu este asigurată în sistemul de securitate socială din România. În cuprinsul cererii va fi precizată şi perioada în care cel în cauză urmează să desfăşoare activitate sezonieră în Germania. În cazul în care la momentul în care formulează cererea pentru eliberarea negaţiei formularului E 101, solicitantul are contract de muncă pe teritoriul ţării noastre, doritorul va anexa inclusiv dovada încetării sau suspendării contractului de muncă.
 Constantin Boliacu informează că, în anul 2018, până la această dată, la Serviciul „Evidenţă contribuabili” au fost înregistrate 6.374 cereri de notificare a respingerii cererii de emitere a Formularului A1 şi s-au emis 6.371 negaţii, întrucât 3 persoane nu au mai ridicat formularele.  În anul 2017, la Casa Judeţeană de Pensii Suceava s-au depus 14.204 cereri de notificare a respingerii cererii de emitere a Formularului A1, în cazul lucrătorilor emigranţi, angajaţi temporar pe teritoriul Germaniei,  pentru efectuarea de lucrări sezoniere, emise efectiv fiind 14.198 de negaţii. Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, Regulamentele CEE au devenit direct aplicabile în România, în relaţiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. În acest context, în cadrul unei reuniuni ce a avut loc la Bucureşti, în perioada 11-13 octombrie 2006, s-a convenit cu Ministerul Federal al Muncii şi Problemelor Sociale al Republicii Federale Germania şi cu Oficiul German de Legătură privind Asigurările de Sănătate în Străinătate din Republica Federală Germania, să se instituie utilizarea unilaterală obligatorie a unui document prin intermediul căruia instituţiile din România să ateste faptul că persoanele interesate, care urmează să desfăşoare activitate sezonieră pe teritoriul Germaniei, nu sunt asigurate în sistemul de securitate socială din România.