23 septembrie 2012


Stocuri de cărbune de avarie la Termica
·        În curtea societăţii din Luca Sucevei a fost adusă doar a opta parte din cantitatea de huilă necesară pentru sezonul rece 2012-2013.
·         Anul trecut, la 1 septembrie, societatea de termoficare în sistem centralizat  avea în depozite 40.000 de tone de cărbune.
Din cauza lipsei de resurse financiare, societatea de termoficare Termica nu poate constitui stocurile de combustibil necesare pentru asigurarea  încălzirii municipiului Suceava în perioada rece 2012-2013. În funcţie de durată şi de temperaturile exterioare, producătorul, furnizorul şi distribuitorul de agent termic din Lunca Sucevei are nevoie de 120.000-130.000 de tone de huilă pe sezon, însă, la această dată, în curtea unităţii, nu există decât 15.000 de tone de cărbune, adică a opta parte din total. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, în vederea deblocării acestei situaţii, Primăria este dispusă la garantarea unui împrumut de 15 milioane de lei, şeful administraţiei locale, Ion Lungu, fiind ieri în Bucureşti, în vederea negocierii unei finanţări la Alpha Bank, instituţie bancară care, la o întrevedere anterioară, a fost favorabilă prelungirii liniei de credit deja existente.  „La Termica au intrat, până acum doar vreo 15.000 de tone de cărbune. Primăria trimis la Alpha Bank toată documentaţia solicitată, în ideea de suplimenta linia de creditare pentru societatea de termoficare. Personal voi trece pe la această bancă, în speranţa voi obţine această suplimentare, în aşa fel încât să depăşim şi această iarnă”, explică primarul Ion Lungu. Anul trecut, la 1 septembrie, societatea de termoficare  în sistem centralizat avea în depozite 40.000 de tone de cărbune, municipalitatea garantând un credit de 10 milioane de lei.  
Aprovizionarea Termica o pentru iarna 2012-2013 costă peste 90 de milioane de lei, pentru constituirea stocurilor mizându-se şi pe banii încasaţi odată cu intrarea în funcţiune a cazanelor pentru producerea energiei electrice, pe sumele plătite de  către populaţie, cât şi pe subvenţiile datorate de bugetul local.