10 septembrie 2012


Taximetria şi maxi-taximetria pirat concurează neloial firma de transport local TPL
·        Un factor de redresare a TPL îl constituie şi eliminarea concurenţei neloiale exercitate de un mare număr de maxi-taxi neautorizate, susţine administratorul unic, Darie Romaniuc.
·        La începutul lui august, principalul operator de transport public de călători din municipiul Suceava, avea pierderi de 820.000 de lei.
Dezbaterea situaţiei financiară a societăţii de transport public local TPL ar putea fi un punct important de ordinea de zi  a şedinţei ordinare a Consiliului Local din luna aceasta. În cadrul întrunirii  anterioare, aleşii locali USL au propus ca Primăria să preia  şi să achite încă 15 lei din valoarea abonamentelor subvenţionate pentru elevi şi studenţi, astfel încât pierderile TPL să scadă. Conform unei mai vechi hotărâri a legislativului local, din valoarea integrală de 60 de lei a unui abonament, elevii şi studenţii plătesc 15 lei de pe lună, societatea de transport local suportă 30 de lei, iar bugetul local asigură diferenţa de 15 lei. Primarul Ion Lungu arată că pentru susţinerea activităţii de transport local s-au făcut eforturi extraordinare, din 2004 şi până în prezent,  înspre TPL fiind orientate subvenţii însumând circa 7 milioane de euro. Şeful municipalităţii crede că şi conducerea firmei trebuie să se preocupe mai mult de realizarea de venituri proprii.   „Primăria şi-a făcut datoria, iar mai mult de atât nu putem face. Trebuie să mai găsim soluţii şi la faţa locului, să dezvoltăm la TPL, spre exemplu, veniturile poprii. Consilieri vin tot timpul cu propuneri  de majorare a  diferenţelor financiare acoperite de la Primărie, însă  acestea nu mai încap în bugetul  local. Dacă s-ar întâmpla să intre în faliment Primăria, nu cred că societăţii de transport local i-ar fi mai bine decât acum”, explică edilul şef. Lungu precizează că rezolvarea problemelor financiare ale TPL se va face în două etape, în prima urmând a se soluţiona cea legată de abonamentele subvenţionate pentru elevi şi studenţi, iar cea de a doua se va consuma cu prilejul fundamentării bugetului local pe anul 2013. Până la sfârşitul anului în curs, situaţia economică a societăţii de transport local va fi şi obiectul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local,  atât conducerea acesteia, cât şi reprezentaţii deliberativului în AGA  de la TPL, remarcând concurenţa neloială pe care taximetria pirat şi microbuzele maxi-taxi neautorizate o fac mijloacelor de transport în comun. „A început să apară iarăşi taximetria pirat şi, de aceea, trebuie luate măsurile legale împotriva acestuia fenomen. Există o hotărâre de consiliul referitoare la activitatea Poliţiei Locale, care prevede amenzi destul de serioase pentru această activitate, de aceea cred este necesar ca acest aspect să fie abordat şi repus pe tapet”, precizează Viorel Seredenciuc, consilier PDL, viceprimar în legislatura anterioară. Administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc este de părere că un factor de redresare a balanţei economico-financiare a firmei îl constituie şi eliminarea concurenţei neloiale exercitate de un număr destul de mare de maxi-taxi neautorizate”.   La începutul lui august, TPL, principalul operator de transport public de călători din municipiul Suceava, avea pierderi de 820.000 de lei.