28 septembrie 2012


Conform noului caiet de sarcini pentru concesionare,
Salubritate şi deszăpezire cu GPS
·        Din cauză că aleşii USL au amânat dezbaterile cu o lună,  hotărârea pentru delegarea serviciilor amintite a fost aprobată cu întârziere şi îşi va face tardiv efectul.
·        „Era târziu în urmă cu o lună, dar acum este şi mai târziu şi va trebui să prelungim contractul cu Rosal, în aşa fel încât suceveni să nu aibă de suferit în sezonul rece”, a arătat fostul viceprimar Harsovschi.   
Consilierii locali suceveni au aprobat, la a doua „strigare”, proiectul de hotărâre privind aprobarea delegării gestiunii serviciului public de salubritate, studiului de oportunitate şi caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiei de concesionare a acestei activităţi, cât şi a serviciilor de iarnă. În şedinţa anterioară a deliberativului local, aleşii USL au votat pentru amânarea proiectului legislativ amintit, astfel încât acestuia să i se aducă amendamente şi completări. Opoziţia PDL, prin vocea fostului viceprimar Lucian Harşovschi, au anunţat că vor vota pentru noua forma  a proiectului de hotărâre, astfel încât să nu se mai dea colegilor de la USL prilej de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie. „Era târziu în urmă cu o lună, dar acum este şi mai târziu pentru a ne încadra în termen. De aceea, va trebui ca, după 1 decembrie, să prelungim, pe o perioadă de 6 luni, contractul actualului concesionar, Rosal, în aşa fel încât suceveni să nu aibă de suferit în sezonul rece”, a arătat Harşovschi. Potrivit celor aprobate în întrunirea de ieri, serviciul de salubritate va  fi concesionat pe durata a 8 ani, cu o redevenţă de 20.000 de lei pe an. În vederea decontării contravalorii intervenţiilor, toate utilajelor care vor sta la baza calculului situaţiilor de lucrări vor fi dotate cu GPS.  Primarul Ion Lungu a declarat că acest lucru este posibil cu ajutorul sistemului de supraveghere cu camere video a municipiului Suceava.  „Am văzut acest sistem la Primăria Capitalei, de către firma care a montat şi camerele video din municipiul Suceava şi care este compatibil cu sistemul GPS. Ba, mai mult, dacă este aglomerat traficul, se poate interveni pe calculator, ca să se schimbe timpii de la semafoare”, a evidenţiat edilul şef, Ion Lungu.
Un criteriu important de selecţie este acela potrivit căruia înscrişii la licitaţie vor trebui să aibă experienţă şi participare la proiectele UE de management integrat al deşeurilor menajere. „Am încercat să ajungem la un consens şi să îmbunătăţim proiectul de hotărâre”, a declarat consilierul local Corneliu Vornicu, adăugând că aduse noutăţile sunt în proporţie de 15% din vechile prevederi. 
 Noul contract pentru serviciul de salubritate ar trebui să intre în vigoare la 1 decembrie, însă parcurgerea procedurii de licitaţie durează, de regulă, circa 150 de zile. Aceasta doar în situaţia fericită în care nu se înregistrează contestaţii. Contractul în curs a fost parafat, cu conducerea Rosal Grup,  pe 1 decembrie 2004, însă din cauza campaniei electorale din vară, documentul nu a mai fost reînnoit la 1 iunie.