Şaisprezece suceveni,
infestaţi cu trichineloză, după ce s-au înfruptat cu preparate de mistreţ la o
onomastică
Şaisprezece persoane din judeţul Suceava au ajuns la medic, după ce au consumat preparate din carne de
mistreţ pe data de 15 august. Ospăţul avut loc, la o stână de pe muntele Rarău,
cu prilejul aniversării onomasticii soţiei baciului Dumitru Mazăre, în vârstă
de 43, din Slătioara, acesta chemând să se înfrupte din delicatesele respective
rude, ciobani şi cunoscuţi. La sesizarea
Direcţie de Sănătate Publică Suceava, lucrătorii Direcţiei Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor au declanşat o anchetă. Directorul executiv
Petrea Dulgheru declară că, în urma cercetărilor făcute de inspectorii
sanitar-veterinari a rezultat că cei în cauză au mâncat pastramă şi alte preparate
din carne de mistreţ, nerealizând
pericolul la care se expun. Astfel, pe 3 şi 4 septembrie, o parte dintre ei
s-au prezentat cu tulburări digestive la Secţia de boli contagiose a Spitalului
municipal Cîmpulung Moldovenesc. În urma investigaţiilor medicale, 7
consumatori au fost internaţi cu trichineloză - Dumitru Mazăre, la o clinică
din Bucureşti, fiind într-o stare mai gravă -,
în timp ce 9 bolnavi sunt trataţi în ambulatoriu. Din totalul celor
despistaţi, 3 sunt minori cu vârsta până în 14 ani, o altă persoană, despre
care se ştie că a consumat din preparatele cu pricina, fiind plecată din judeţ.
Din declaraţiile de la faţa locului, mistreţul ar fi fost accidentat mortal cu
maşina de către Dumitru Mazăre şi, întrucât acesta se află într-un spital din
Capitală, încă mu se ştie ce s-a întâmplat cu restul de carne şi preparate. Dr. Dulgheru a precizat că pentru punerea în
consum de carne nesupusă controlului trichineloscopic în Laboratorul sanitar-veterinar
din Suceava, Dumitru Mazăre va fi amendat cu 40.000 de lei. În acelaşi timp,
DSVSA a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, în vederea
declanşării eventualei urmăriri penale. „Avem probleme mari cu trichineloza,
atât în judeţul Suceava, cât şi în ţară,
deoarece oamenii pun în consum carne şi produse, în special de vânat,
fără să fie examinate sanitar-veterinar. Atrag atenţia că, întotdeauna, carnea
trebuie procurată din unităţi autorizate sanitar-veterinar, produse respective
fiind verificate”, a accentuat directorul executiv dr. Petrea Dulgheru,
menţionând că examenul trichineloscopic se face în laboratorul autorizat al
DSVSA.