14 septembrie 2012


Număr alarmant de mare de accidente de muncă mortale
·        În lunile iulie şi august, în judeţul Suceava s-au înregistrat 10 accidente cu decesul victimelor, aproape cât totalul celor consemnate în anul trecut.    
Numărul accidentelor de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava continuă să crească pentru a doua lună consecutiv, continuând să fie mult mai mare decât cel mediu înregistrat în anii anteriori. Conducerea instituţiei sucevene anunţă faptul că, în august, în câmpul muncii s-au consumat 18 astfel de evenimente, dintre care 6 soldate cu deces. Tendinţa este una crescătoare, inspectorul şef adjunct, pe „Securitate şi sănătate în muncă”, Dorin Mihăilă, menţionând că, în luna precedentă, în judeţul Suceava au fost luate în evidenţă 14 accidente de muncă, în 4 situaţii victimele decedând. Pe de altă parte, de remarcat  este faptul  că, pe întreaga durată a anului 2011, ITM Suceava a înregistrat şi cercetat un total de 55 de accidente de muncă, dintre care 12 au fost mortale.
Potrivit inspectorului şef adjunct Dorin Mihăilă, în luna august, pe linie de sănătate şi securitate în muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au întreprins 93 de acţiuni de control. Ca urmare a descinderilor, inspectorii de muncă au dat 176 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 14.000 lei. Printre cele mai întâlnite deficienţe  sancţionate de inspectorii se numără neîntocmirea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă; neasigurarea, de către angajator, a unei instruiri  adecvate, precum şi lipsa evaluării riscurilor existente la locurile de muncă.