02 septembrie 2012


Măsuri  radicale  de eradicare a fenomenului câinilor vagabonzi 
·        „După atâţia ani de eforturi, pe străzi avem mai mulţi câini decât am  avut vreodată” declară viceprimarul Ovidiu Doroftei.
·        Alesul PNL, Corneliu Vornicu, spune că noul adăpost este sub-dimensionat încă din faza de proiectare, cerând alocarea de bani pentru extinderea acestuia.
·        Primarul Ion Lungu  a replicat afirmând că poate paria că numărul caninelor fără stăpân nu este mai mare de 2000.
Eradicarea fenomenului câinilor fără stăpân nu se poate face decât dacă se trece la măsuri radicale, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei, după o întâlnire cu  reprezentaţii asociaţiilor sucevene pentru protecţia animalelor, precum şi cu cei ai unui partener german al acestora. Doroftei a reliefat că demersurile de până acum nu au dat rezultate, numărul maidanezilor  crescând în loc să scadă. „Am discutat despre necesitatea eradicării acestui fenomen, în funcţie de cum ne permite legislaţia şi capacităţile. E clar că, după atâţia ani de eforturi aproape în van, în care s-au cheltuit foarte mulţi bani, s-a consumat timp şi s-au implicat foarte mulţi oameni, resurse de tot felul, pe străzi avem mai mulţi câini decât am  avut vreodată. Or, o situaţie de genul acesta nu impune decât măsuri radicale. Suntem în faza discuţiilor cu ong-urile de profil şi ţin să reamintesc că avem în spate exprimarea a voinţei a peste 60.000 de cetăţeni ai municipiului Suceava. Aceştia nu mai vor câini pe stradă şi pentru asta trebuie să luăm toate măsurile necesare”, a declarat adjunctul şefului executivului municipal. Ovidiu Doroftei spune că iubitorii de animale le vor putea vizita într-un adăpost modern, având şi posibilitatea adoptării lor, după ce acestea sunt deparazitate, sterilizate şi înregistrate prin micro-cipare cu număr unic. Reamintim că licitaţia pentru atribuirea contractului pentru noul adăpost din Lunca Sucevei a fost anulată pe motiv de oferte mai mari decât suma scoasă la bătaie de municipalitate. Perioada pentru înregistrarea contestaţiilor a expirat la finele săptămânii trecută, licitaţia urmând a fi reluată. Pe de altă parte, în ultima şedinţă Consiliului Local, alesul PNL, Corneliu Vornicu a cerut ca executivul să aloce o sumă de 100.000 de lei pentru  „a ajuta construirea adăpostului pentru câini”. „Vom utiliza aceşti bani pentru împrejmuirea, în regie proprie, a spaţiului şi, dacă este posibil, pentru  extinderea acestuia. În mandatul trecut, am atenţionat că acesta este total sub-dimensionat, încă din proiectare. Eu cred că pe străzile municipiului sunt cel puţin 5.000-6.000 de câini”, a explicat Vornicu, în urma acestor afirmaţii primarul Ion Lungu replicând că poate paria că numărul caninelor fără stăpân nu este mai mare de 2000.