20 septembrie 2012


Soluţie de forţă majoră, pentru măturatul şi deszăpezirea străzilor
·        Consilierii USL întârzie să vină cu proiectul modificat de concesionare a serviciului de salubritate, amânarea riscând să lase municipiul reşedinţă nemăturat şi sub zăpezi
·        Noul ar trebui să intre în vigoare la 1 decembrie, însă, în situaţia fericită în care nu se înregistrează contestaţii, parcurgerea procedurii de licitaţie durează chiar şi 150 de zile.
Se împlinesc două săptămâni de la ultima şedinţă a Consiliului Local Suceava, moment în care aleşii de la USL au votat amânarea dezbaterii proiectului de hotărâre privind delegarea Serviciului public de salubritate şi s-au angajat să vină, cât mai repede, cu amendamente la caietul de sarcini al licitaţiei. În condiţiile în care, până ieri, consilierii puterii nu se conformaseră, primarul, Ion Lungu, a declarat că, în cazul în care consilierii de la PSD şi PNL nu vor veni în cel mai scurt timp cu amendamentele respective, conducerea executivului va fi nevoită să apeleze la o soluţie de forţă majoră. În calcul sunt luate o posibilă prelungire a fostului contract sau atribuirea cu caracter temporar a serviciului respectiv. „Consilierii USL trebuie să cadă de acord şi să vină cu amendamente la proiectul de hotărâre. Au trecut deja două săptămâni, de aceea vom încerca să găsim o soluţie de forţă majoră. În măsura în care nu ne vom închide cu licitaţia, vom încerca să prelungim contractele cu firmele actuale sau cu altă societate care va fi de acord să presteze o activitate temporară. Eu sunt însă constructiv, iar în măsura în care consilierii USL vin  cu o formă de proiect, voi convoca şedinţa extraordinară a Consiliului Local”, arată primul gospodar al Sucevei, Ion Lungu.  Reamintim că discutarea şi aprobarea caietului de sarcini, studiului de oportunitate şi contractului de delegare a Serviciului public de salubritate din municipiul Suceava au fost amânate pentru o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Invocând unele „neregularităţi”, alesul PSD, Ovidiu Donţu, preşedinte de şedinţă, a cerut o nouă dezbatere în plen, întrunire care urma să se consume în maxim două săptămâni.  La acea dată, consilierul PNL, Corneliu Vornicu s-a angajat ca, împreună cu viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei şi alesul PSD, Eugen Girigan, să facă modificările „în 3-4 zile”, noutăţile aduse în caietul de sarcini vizând, în primul rând, oferirea de „şanse egale” firmelor locale sau judeţene.
Noul contract pentru serviciul de salubritate ar trebui să intre în vigoare la 1 decembrie, însă parcurgerea procedurii de licitaţie durează, de regulă, circa 150 de zile. Aceasta în situaţia fericită în care nu se înregistrează contestaţii, primarul Ion Lungu avertizând că există riscul ca, începând din luna decembrie, în municipiul Suceava să nu mai aibă cine mătura străzile şi, chiar, îndepărta zăpada. Contractul în curs a fost parafat, cu conducerea Rosal Grup,  pe 1 decembrie 2004, însă din cauza campaniei electorale din vară, acesta nu a mai fost reînnoit la 1 iunie, aşa cum ar fi trebuit. Dată fiind această situaţie, la începutul lui iulie, reconfirmatul edilul şef, Ion Lungu, îşi manifesta optimismul, prevăzând că o licitaţie pentru atribuirea serviciului respectiv va fi ţinută în luna septembrie. „Noi puteam prelungi contractul, cu încă 4 ani, la data de 1 iunie, când încă nu avuseseră loc alegerile locale. Nu am  prelungit acest contract, ca atare vom semna unul nou, printr-o licitaţie care va avea loc, cel mai probabil în luna septembrie”, reliefa, la momentul acela, primarul Ion Lungu.