14 septembrie 2012


Blijdorp - O nouă viaţă” - un deceniu de existenţă.
·        Ministerul Muncii a selectat Complexul terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat din municipiul Suceava între primele 5 servicii specializate din ţară, ca model de bune practici.
·        „Judeţul Suceava poate deveni un exemplu de urmat, dacă ar promova sistemul de servicii acordate persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate”, crede preşedintele Fundaţiei „O nouă viaţă”, Monica McDade.
Complexul terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat „Blijdorp-O nouă viaţă” Suceava aniversat, ieri, 10 ani de activitate. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa directorului general în Ministerul Muncii, Elena Tudor; primarului municipiului Suceava, Ion Lungu; vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu; subprefectului Constantin Harasim; directorului general al Direcţiei de Asistenţă  Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Margareta Isăilă. Oaspeţi din  străinătate au fost delegaţii ale partenerilor din Belgia şi din Marea Britanie, precum şi membri ai clubului Rotary „Aalst Nord” Belgia. Invitaţi au fost, de asemenea, oficialităţi locale şi judeţene, reprezentaţi ai asociaţiilor, fundaţiilor, instituţiilor şi firmelor partenere. Directorul Ionel Ivan a mulţumit tuturor celor care au avut un aport la  realizările  echipei Complexului şi graţie cărora, în mai 2012, Ministerul Muncii a  selectat unitatea din municipiul Suceava între primele 5 servicii de specialitate din ţară, ca un model de bune practici în domeniu.  „Sunt 10 ani de activitate, timp în care echipa care lucrează  în cadrul Complexului s-a străduit să arate, atât la nivel local, naţional, dar chiar şi la nivel internaţional, faptul că merităm să existăm în Suceava, să fi fost ridicaţi la rangul de exemplu de bune practici, de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”, a evidenţiat Ivan.
Evoluţia Complexului în cei de 10 de existenţă a fost prezentată, de către micuţii beneficiari, aceştia evoluând într-o scenetă-metaforă intitulată „Blijdorp-O nouă viaţă - Satul fericit”.               Elena Tudor, director în cadrul Ministerului Muncii, a declarat că, pe lângă exemplu de bune practici, instituţia suceveană este şi un model de funcţionare a parteneriatului public-privat Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu, a mărturisit că, prin cele văzute cu acest prilej, şi-a recăpătat încrederea în umanitate,  în ciuda „pasiunilor pentru bani, politică şi putere”. Subprefectul Constantin Harasim a mulţumit partenerilor străini pentru tot ceea ce au  făcut în cei 10 ani, astfel încât copiii să se bucure de condiţii deosebite de îngrijire de recuperare, iar directorul general al Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Margareta Isăilă, a reliefat că iniţiativa declanşată în urmă cu un deceniu a demonstrat - cu ajutorul specialiştilor instituţiei pe care o conduce - „cât de bine se poate lucra cu aceşti copii”.             
Primarul Ion Lungu, a declarat că municipiului Suceava este partener şi, totodată, beneficiar al acestui proiect de succes. Edilul şef s-a exprimat pentru  dezvoltarea relaţiei de colaborare şi implicarea, într-o mai mare măsură a Primăriei, ţinând cont şi de faptul că mulţi dintre beneficiarii Complexului provin de pe raza reşedinţei de judeţ. „În această situaţie de  criză economică, se impune să dezvoltăm parteneriatele publice private. În strategia municipalităţii avem în vedere externalizarea unor activităţi, inclusiv pe cele de asistenţă socială. Chiar dacă suntem membri co-fondatori, şi am avut o bună colaborare, dorim să ne implicăm mai mult în acest proiect , a subliniat Ion Lungu. Preşedintele Fundaţiei „O nouă viaţă”, Monica McDade, „o doamnă care a făcut foarte mult pentru judeţul Suceava”, aşa cum s-a exprimat directorul Ionel Ivan, a spus că finanţările sunt mereu o problemă pentru orice consiliul local sau judeţean, însă o colaborare strânsă între responsabilii şi asociaţiile neguvernamentale din domeniu poate duce la rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi. „Judeţul Suceava poate deveni un exemplu de urmat pentru restul României, dacă ar examina, la modul cel mai serios, sistemul de servicii acordate persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate şi să realizeze un pachet cu standarde îngrijire care să fie folosit ca studiu pilot” a relevat Monica McDade.             
Complexul terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat „Blijdorp-O nouă viaţă” Suceava a fost inaugurat în august 2002, având ca scop oferirea de servicii de sprijin privind recuperarea, educarea, socializarea şi consilierea, fiind prima instituţiei de acest fel din zonă. Instituţia are în componenţă, în primul rând, Centrul de zi „Blijdorp” România, construit şi dotat cu alocarea de fonduri din partea guvernului flamand şi Asociaţiei „Blijdorp” Belgia, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Consiliul Local Suceava şi Direcţia Generală Judeţeană pentru Protecţia Drepturilor Copilului, având o capacitate de 30 de locuri, pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani. În al doilea rând, Centrul de plasament de tip familial „Casa Emmanuel” a fost ridicat de Fundaţia „O nouă viaţă” Siret cu finanţare din Marea Britanie, beneficiarii fiind 17 copii ce dizabilităţi mintale şi asociate grave, proveniţi din fostul Spital de neuropsihiatrie Siret. În cel din urmă, Centrul de zi pentru copii/tineri cu handicap a fost înfiinţat în 2008, cu suportul cluburilor Rotary, „Aalst Nord” Belgia, „Geldren” Belgia, „Bucovina” Suceava, Asociaţiei „Blijdorp” Belgia, Asociaţie „Blijdorp” România, Fundaţiei „Vodafone” şi Asociaţiei Părinţilor cu Copii cu Nevoie Sociale. Acest centru are o capacitate de 20 de locuri,  beneficiarii fiind copii şi tineri de 14-25 de ani. Complexul terapeutic pentru copilul cu handicap sever şi moderat „Blijdorp-O nouă viaţă” are, ca proiecte, amenajarea a celei de a doua jumătăţi a mansardei pentru extinderea centrului de zi pentru copii şi tineri; construirea unei săli de sport adaptată nevoilor beneficiarilor, precum şi crearea unei micro-ferme, alei de acces pentru cărucioare, spaţii verzi şi spaţii de joacă.