24 septembrie 2012



Societatea „Bucovina Ecotermgaz”, în derivă
·        Sorina Barbu, fost reprezentant al CJ în AGA a declarat că, din decembrie 2011, firma, care este monitorizată de FMI,  nu mai are „niciun fel de conducere”.
·         „Bucovina Ecotermgaz gestionează creditul extern de 86,3 milioane euro, aferent Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu ”, bilanţul financiar-contabil pe anul trecut nefiind depus nici la această dată.
Consilierii judeţeni suceveni au desemnat, prin vot, ca reprezentat în adunarea generală a acţionarilor de la societatea comercială „Bucovina Ecotermgaz” pe alesul judeţean PSD, Nistor Tătar. Demersul survine demisiei alesului judeţean Sorina Barbu(PDL), care a ocupat respectiva poziţie din august 2008, şi care a invocat, în sprijinul gestului său, motive de sănătate. Sorina Barbu a arătat că „Bucovina Ecotermgaz” este supravegheată de Fondul Monera Internaţional, situaţia economico-financiară fiind raportată în fiecare trimestru, aceasta întâmplându-se în condiţiile în care, din decembrie 2011, de la expirarea mandatului directorului Radu Veleanu, firma „nu mai are niciun fel de conducere”. Alesul judeţean demisionat a reliefat că, nici până în prezent, societatea nu a depus bilanţul financiar contabil pe anul 2011, consultantul în Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” chemând-o în garanţie. Pe de altă parte, în luna iunie, Autoritatea Naţională pentru Administrare Financiară(ANAF) a făcut verificări la această firmă, iar „procesul verbal nu este înregistrat nicăieri”. „Nu există niciun fel de conducere, nici economică, nici tehnică. Voi colabora cu noul numit, dar nu mai doresc să fie reprezentant în Adunarea Generală  de la această societate”, a explicat Sorina Barbu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a recunoscut  situaţia „Bucovina Ecotermgaz”  este una specială, exprimându-şi speranţa că noul desemnat în AGA va veni şi cu soluţii. „Nu suntem în situaţia doar de a constata, ci de a veni şi cu soluţii”, a pus în vedere Cătălin Nechifor. Societatea comercială „Bucovina Ecotermgaz” are ca acţionari Consiliul Judeţean şi 27 de consilii locale din judeţul Suceava. La jumătatea anului 2004, executivului judeţean s-a asociat cu mai multe consilii locale în scopul înfiinţării firmei „Bucovina Ecotermgaz”, aceasta având menirea de a gestiona creditul extern de 86,3 milioane euro aferent Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Obiectul de activitate al noii societăţi îl constituie, potrivit hotărârii de la acel moment, distribuirea şi comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte, aceasta putând să administreze şi alte fonduri pentru realizarea obiectivelor înscrise în program, veghind, inclusiv, la rambursarea lor integrală.