02 septembrie 2012


Munca fără forme legale, la 16 patroni
În luna iulie, inspectorii de muncă suceveni au avut nu mai puţin de 487 descinderi, prilej cu care, pe latura de relaţii de muncă, s-au dat 393 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 353.900 lei.
Inspectorul şef adjunct „Relaţii de muncă”, Grigore Duciuc arată că, în timpul controalelor, descoperiţi au fost 16 angajatori care au primit la muncă 25 de persoane fără forme legale de angajare, patronii fiind amendaţi cu un total de 250.000 lei. „Un număr de 25 persoane desfăşurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă”, a declarat Duciuc. 
Cu prilejul verificărilor, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au mai constatat deficienţe legate de netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor în format electronic, modificărilor intervenite în acesta, precum şi de încălcare a prevederilor legale privind repausul săptămânal. De asemenea s-au întâlnit cazuri în care nu s-au respectat normele referitoare la timpul de muncă şi cel de odihnă, dar şi dispoziţiile legale cu privire la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat. Alţi agenţi economici nu au întocmit regulamentul intern; nu au adus la  cunoştinţa salariaţilor a acestuia sau care nu s-au preocupat de completarea dosarelor personale pentru salariaţi.