20 septembrie 2012


Datoriile istorice duc la sufocarea investiţiilor
·        Bugetul local este grevat de arierate de 25 de milioane de lei, suma ce mai are, de 20 de milioane de lei, reprezentând-o obligaţiile istorice către Termica.
·        Vom finanţa cât mai puţin investiţiile, iar aceasta până când va scădea stocul de arierate”, a subliniat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.
Primăria municipiul Suceava a înaintat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice  fundamentarea privind disponibilizarea de fonduri pentru achitarea arieratelor, conform unei act normativ aprobat recent de Guvernul României. Primarul Sucevei, Ion Lungu, speră ca suma alocată să fie cât mai consistentă, astfel încât datoriile adunate de-a lungul timpului să mai scadă. „Am depus documentaţia la Direcţia de Finanţe şi sperăm să primim o sumă cât mai importantă din banii prevăzuţi în acest sens. Am înţeles că este vorba despre circa 150 de miliarde de lei vechi la nivel de judeţ.  O să vedem exact cât ni se va aloca, însă vom primi cu siguranţă sume cu care vom stinge nişte arierate”, arată Lungu. Bugetul local este grevat de arierate de 25 de milioane de lei, suma ce mai are, de 20 de milioane de lei, reprezentând-o obligaţiile istorice către societatea de termoficare Termica. Edilul şef reliefează că, în condiţiile în care de la bugetul de stat înspre primării sunt orientate sume tot mai mici, cheltuielile cu investiţiile vor trece pe un plan mai îndepărtat, atenţie urmând a se acorda necesarului financiar pentru funcţionarea serviciilor publice, cât şi diminuării arieratelor. „Trebuie să achităm plăţile restante, având în vedere faptul că această criză se accentuează, iar de la an la an se dau tot mai puţini bani de la bugetul de stat. De aceea, la bugetele viitoare vor avea prioritate, în primul rând, cheltuielile de finanţare şi arieratele. Vom finanţa cât mai puţin investiţiile, iar aceasta până când va scădea stocul de arierate”, a subliniat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat că, pentru onorarea arieratelor, judeţul Suceava se bucură de 15,8 milioane de lei. Condiţia de acordare a banilor se referă la datorii mai mari de 90 de zile, firmele plătite de administraţiile locale trebuind să fie, la rândul lor, debitoare către bugetul consolidat al statului.  „Ordonanţa 13 a luat în calcul un element deosebit de important,  acela de a avea un impact zero asupra deficitului bugetar. Practic, Guvernul finanţează cheltuielile administraţiilor publice cu o mână şi întoarce, cu cealaltă mână, banii la ANAF. Există foarte multe firme care au câştigat licitaţii, au făcut lucrări şi încă nu şi-au primit banii pentru acestea”, a explicat Cătălin Nechifor, accentuând faptul că asemenea situaţii se întâlnesc în toate localităţile.