05 septembrie 2012


Firmele sucevene se declară insolvabile, pentru  a scăpa de  datoriile către Primărie 
·        „Avem o listă întreagă, de 20 de pagini, de agenţi economici care au apelat la această găselniţă”, declară primarul Ion Lungu.
Agenţii economici din municipiul Suceava declanşează pe capete procedura insolvenţei. Fenomenul a căpătat amploare în ultimul timp, primarul Ion Lungu, reliefând că a devenit o modă ca agenţii economici să-şi amâne, în acest mod, plata impozitelor şi impozitelor datorate la bugetul local. „Există o modă a insolvenţei. Toţi se declară în insolvenţă pentru a nu plăti taxe şi impozite. Avem o listă întreagă, de 20 de pagini, de agenţi economici care au apelat la această găselniţă. Cunosc cazuri în care aceştia erau   şi s-au declarat în insolvenţă, tocmai pentru a nu-şi achita obligaţiile”, declară primarul. Primăria municipiului Suceava are de încasat creanţe de 53 de milioane de lei, datoriile fiind de 43 de milioane de lei, cele mai multe dintre acestea din urmă, în valoare de 30 de milioane de lei, către operatorul de termoficare în sistem centralizat Termica.  Edilul şef Ion Lungu subliniază că, în proporţie mare, respectiv 35 de milioane de lei, reprezintă debite de recuperat de la societăţilor comerciale. O parte dintre firme sunt în faliment, iar pentru recuperarea banilor, Primăria trebuie să se înscrie la masa credală.
Procedura insolvenţei unei firme poate fi declanşata de creditori doar în cazul datoriilor mai mari de 45.000 lei, potrivit modificărilor aduse Legii privind procedura insolvenţei publicate in Monitorul Oficial, aceasta valoare a creanţei fiind majorată de la 30.000 lei, cât era anterior. Deschiderea procedurii insolvenţei poate fi cerută de creditori după trecerea a 90 de zile de la data scadenţei.