20 septembrie 2012


Judeţul Suceava ar putea 27 de mini-camere agricole.
·        La începutul lui octombrie se va constitui Camera Agricolă Judeţeană, după care vor lua fiinţă şi centrele zonale agricole.
·         Viitoarele de centre zonale vor prelua o parte din atribuţiile DADR, care, după reducerile făcute de Guvernul Boc, au mai rămas cu mai puţin de 30 de salariaţi.
Alegerea conducerii şi membrilor Camerei Judeţene Agricole Suceava va avea loc pe 7 octombrie, după care în teritoriu ar urma să fie constituite 27 de centre zonale agricole,  informează directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Vasile Schipor, membru al Comitetului Judeţean de Iniţiativă.  „Aşa după cum prevede legea, după număr de fermieri şi suprafaţa agricolă, în judeţul Suceava s-au  delimitat 27 de zone, în care ar trebui să funcţioneze 27 de centrele zonale agricole. Atribuţiile acestora nu sunt, deocamdată stipulate în lege, însă noile centre se vor ocupa cu tot ceea ce ţine de servicii în agricultură”,   arată Schipor. Camerele agricole sunt - conform directorului executiv al DADR - instituţii agricole private de interes public, non-profit, cu personalitate juridică, create în scopul reprezentării şi promovării intereselor fermierilor agricoli, persoane fizice sau juridice, din toate ramurile agriculturii, respectiv din industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, agro-turism, dar şi din domeniile conexe. Acestea oferă consultanţă şi promovează politicile agricole comune, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, strategia de susţinere financiară a agriculturii, cercetarea fundamentală şi aplicată, acţionând pentru intensificarea absorbţiei fondurilor europene destinate agriculturii, cât şi pentru formare profesională. „Camerele agricole vor înfiinţa, pe lângă centrele zonale, societăţi comerciale, pentru aducerea de seminţe, pesticide, ierbicide etc, care nu au mai fost aduse după desfiinţarea punctelor pe care direcţiile agricole le-au avut în teritoriu. Se preconizează ca, la fiecare centrul zonal, să fie angajaţi câte 2-3 zootehnişti, agronomi sau  alţi specialişti, care vor fi plătiţi de către fermieri”, a precizat Vasile Schipor, menţionând că noile structuri vor avea un buget şi că, în schimbul unei cotizaţii, micii agricultori vor fi membri ai acestora.    În principiu, viitoarele de centre zonale agricole vor prelua o parte din atribuţiile DADR, care după reducerile făcute de Guvernul Boc, au mai rămas cu mai puţin de 30 de salariaţi.