Pierderi de 40% la
cultura de cartofi
·
În condiţiile în care micii producători îşi vor ţine
producţia pentru consumul propriu, în primăvară aceştia se vor scumpi şi mai
mult, ajungând la peste 2,5 lei pe kg
Seceta prelungită va face ca
producătorii de cartofi din judeţul Suceava să nu aibă cu ce să înfiinţeze o
nouă cultură în primăvara anului care vine.
Aşa susţine directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi
Dezvoltare Rurală Suceava, Vasile Schipor, care precizează că de vină sunt temperaturile
extreme şi lipsa ploilor, care au favorizat fenomenul de „cloşcă”. „Dat fiind faptul că seceta a fost
prelungită, o parte din cultura cartofului a degenerat, noua sămânţă având de
suferit ca urmare a fenomenului de <cloşcă>. Temperaturile
ridicate şi lipsa precipitaţiilor favorizează încolţirea în pământ şi atunci cartoful este compromis
din punct de vedere al recuperării seminţei. Şi, aici, o să avem o problemă,
însă o să purtăm discuţii cu producătorii, astfel încât să vedem cum vom
proceda să aducem cartofi din alte părţi”, arată Schipor. Recoltarea fiind în plin, se apreciază că gradul
de afectare este de până la 40%, n timp ce la porumb ajunge la 50%. La legume,
seceta nu s-a simţit în aşa mare măsură, întrucât marii producători au sisteme
de irigaţii sau apelează la stropitul manual. La orz, în vară, s-a obţinut o
recoltă medie de 2.600 kg la hectar, iar la grâu, de 2.890 kg, acestea fiind
apreciate drept satisfăcătoare în condiţiile lipsei de precipitaţii.
„După raportările colegilor, avem
pierderi de 40% la cultura cartofului. Estimam o medie de 19 tone la hectar, iar
după câte avem informaţii, nu ştim dacă se va
recolta în medie 11 tone la hectar. Deci este o mare diferenţă între
producţiile din anii anteriori şi cea din anul acesta”, arată şeful DADR,
menţionând că unici calitatea recoltei
nu este atât de bună pe cât s-ar fi dorit. Vasile Schipor reliefează că, deja, preţul este 1,1 lei pe un
kg de cartofi, iar în condiţiile în care micii producători îşi vor ţine
producţia pentru consumul propriu, în primăvară aceştia se vor scumpi mai mult,
ajungând şi la peste 2,5 lei pe kg.
V.I. ADOMNICĂI