20 septembrie 2012


Cu 26 milioane de euro, bani atraşi de la UE, Suceava, judeţ fruntaş la proiectele derulate prin Oficiul pentru Plăţi şi Dezvoltare Rurală   
·        Selectate pentru finanţare sunt 505 din cele 1.241 de proiecte declarate conforme, ceea ce înseamnă 41% din total.
·        „Nu am avut discontinuităţi în rambursare, plăţile fiind făcute în maxim 90 de zile de la depunerea cererii de plată”, relevă directorul executiv, Paul Murariu.
Judeţul Suceava ocupă prima poziţie pe ţară la proiectele depuse în cadrul măsurilor de finanţare derulate prin intermediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, informează directorul executiv, Paul Murariu. „Suntem pe primul loc în ţară, atât ca număr de proiecte, cât şi ca la valoarea acestora. Cele mai mari valori sunt la Măsura 3.2.2, proiecte derulate de primării, în ceea ce priveşte aducţiunile de apă, canalizările sau infrastructura de drumuri. De asemenea, stăm foarte bine la Măsura 3.1.3. referitoare la agro-turism, la care  s-au depus foarte multe proiecte. În ultima sesiune au fost înaintate, la noi, 232 de cereri, dintre care conforme au fost 198. Aceasta în comparaţie cu alte judeţe, care au cereri de ordinul zecilor, însă judeţul Suceava are ca specific renumitele mănăstiri şi biserici din Nordul Moldovei”, relevă Murariu. Şeful OJPDRP remarcă şi numărul mare de proiecte înregistrate pe Măsura 1.1.2. care are ca ţintă sprijinirea tinerilor fermieri, la fiecare sesiune de până acum adunându-se, în medie, 100 de documentaţii. În acesta caz, este vorba despre un ajutor financiar important din partea Uniunii Europene şi a statului român, beneficiarii primind până la 40.000 de euro, sumă pe care o pot cheltui pentru dezvoltarea  exploataţiei agricole. Un număr mare de interesaţi se înregistrează şi la Măsura 3.1.2. „Alte activităţi din mediul rural”, în sesiunea anterioară, la OJPDRP venindu-se cu 118 de proiecte conforme, concretizarea lor contribuind la ocuparea forţei de muncă de la ţară şi dezvoltarea localităţilor respective. Directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit reliefează că, de la înfiinţarea instituţiei, de la Suceava s-au înaintat 1.354 de proiecte, pe toate măsurile de finanţare lansate până acum, 1.241 fiind declarate conforme. Selectate pentru finanţare sunt 505 dintre acestea din urmă, ceea ce înseamnă 41% din total. „Deci, aproape jumătate din proiecte sunt selectate, iar beneficiarul poate să execute lucrarea, conform  cererii de finanţare” subliniază Paul Murariu. La finalizare se află 63 de proiecte, ceea ce înseamnă, după caz, 2-3 ani de implementare şi rambursare, pe tranşe, a fondurilor de către Uniunea Europeană şi statul român. Până acum, în 2 ani şi jumătate, în judeţ am tras, de la Uniunea Europeană şi statul român, peste 26 de milioane de euro, bani efectivi cheltuiţi. Nu am avut discontinuităţi în rambursare, plăţile fiind făcute în maxim 90 de zile de la depunerea cererii de plată”, relevă directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava, Paul Murariu.