05 septembrie 2012


Din cauza secetei:
Agricultorii îşi vând sau sacrifică bovinele
·        Preţul de vânzare este mic, deoarece animalele sunt slabe, „iar procesatorii nu cumpără piele şi oase”, spune şeful DSVSA Suceava, dr. Petrea Dulgheru.  
Seceta prelungită ridică probleme deosebite crescătorilor de bovine din judeţul Suceava, susţine directorul executiv al Direcţie Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru.  „Am 60 de ani, iar o aşa secetă, ca în această vară, nu am mai prins. Este o situaţie foarte grea, iar ca proprietar de păşune şi a 3 animale, ştiu ce înseamnă creşterea animalelor în aceste condiţii”, rată şeful DSVSA.      Dulgheru arată că recolta de fân de anul acesta este la 40% din cea a unui an normal şi că acest lucru  va crea probleme în ceea ce priveşte asigurarea hranei animalelor în sezonul rece. Aceasta mai ales în zona montană a judeţului Suceava, în care rumegătoarele sunt ţinute în grajd chiar şi mai mult de 7 luni pe an. Chiar dacă în judeţ a mai plouat, păşunile nu au avut prea mult de beneficiat, pentru că, sub influenţă temperaturilor înalte, apa s-a şi evaporat.  Dulgheru susţine că, în aceste circumstanţe, cea mai la îndemână soluţie este sacrificare sau vinderea animalelor. „Fie că proprietarii vor trebui să-şi chibzuiască bruma de furaje pe care o vor avea în curte, fie că vor căuta soluţiei alternative  sau îşi vor vinde animalele. Însă cea mai la îndemână soluţie este reducerea efectivelor”, subliniază şeful DSVSA. Pe de altă parte, Petrea Dulgheru reliefează că animalele prost hrănite sunt slabe, „iar procesatorii nu cumpără piele şi oase”. Astfel, deoarece randamentul la sacrificare  este scăzut, preţul pentru un kilogram de carne în viu va scădea. 
„Cine vinde acum animalele, le dă mai pe degeaba. Dacă proprietarii vor avea puterea, trebuie să le ţină şi să le refacă. În condiţiile în care se anunţă o toamnă lungă, calitatea acestora va creşte şi se va obţine un preţ mai bun”, a pus în vedere directorul executiv la Direcţie Sanitare Veterinare Suceava, dr. Petrea Dulgheru, adăugând că mai bine din acest punct de vedere va fi la şes, unde porumbul afectat de caniculă va fi folosit ca furaj.