30 septembrie 2012


Absolvenţii, pentru prima dată faţă în faţă cu piaţa muncii
·        Ei şi-au dat seama că nu pot fi doar programatori sau ingineri, orientându-se şi către cursuri de formare profesională”, declară Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM.
·        Am urmat matematică-informatică, dar mă interesează să lucrez ca şi casier, ospătar, patiser, barman, ceea ce mi-a plăcut întotdeauna”, a arătat Veronica, proaspăt absolventă.
La Bursă locurilor de muncă de ieri, în judeţul Suceava au fost ofertate 432 de locuri de muncă, cele mai multe în confecţii, construcţii, IT, prelucrarea lemnului şi servicii de turism, angajatorii venind cu acelaşi disponibil job-uri ca şi anul trecut.  Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Anca Capverde, de regulă, absolvenţii caută slujbe în conformitate cu specialitatea pentru care s-au pregătit în liceu sau facultate. Ba mai mult, unii dintre ei perseverează, atunci când  nu găsesc ceea ce îi interesează şi se înscriu la un curs de recalificare. „Sunt convinsă că absolvenţii au simţit impactul modificărilor de pe piaţa muncii. Ei şi-au dat seama că nu pot fi doar programatori sau ingineri, orientându-se şi către cursuri de formare profesională. În momentul de faţă, segmentul de tineri de sub 25 de ani predomină în totalul numărului cursanţilor, ceea ce înseamnă că aceştia înţeleg să aleagă şi o altă meserie”, relevă purtătorul de cuvânt. Anca Capverde spune că, mai curtate, sunt cursurile din servicii, precum cele de bucătari, coafori, maseori şi manichiurişti.  La mare căutare sunt şi cursurile de inspectori de resurse umane. „Întrucât s-a abrogat Decretul privind carnetele de muncă, s-a creat un necesar de personal de acest gen pe piaţa muncii”, a încheiat Anca Capverde. Veronica, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, promoţia de anul acesta, ne-a declarat că este în căutarea a cu totul altceva decât  profilul pe carel-a urmat. „Am urmat matematică-informatică, dar mă interesează să lucrez ca şi casier, ospătar, patiser, barman, ceea ce mi-a plăcut întotdeauna”, a arătat interlocutoarea noastră, adăugând că îşi doreşte un angajator serios, care să respecte legislaţia muncii. Ionel Margareta Iliesi, responsabil „Resurse umane” al unui call center sucevean spune că firma pe care o reprezintă recrutează vorbitori de limbă italiană, la nivel mediu înspre avansat, firi dinamice şi comunicative, fără limită de vârstă „Pe lângă beneficiile salariale, oferim un ambient stimulator,  pregătire şi susţinere profesională”, a precizat Iliesi.