28 septembrie 2012


Firmele sucevene bagă Primăria în blocaj financiar.
·        Din 20 de milioane de lei obligaţii curente, aferente celei de a doua tranşe anuale, care expiră zile acestea, la buget au intrat doar 700.000 de lei.
·        La rându-i, Primăria are de onorat datorii restante către firmele la care municipalitatea este unic acţionar, cât şi către prestatorii serviciilor publice. 
Conducerea Primăriei Suceava face apel la contribuabili, în special la cei persoane juridice, să-şi onoreze cea de a doua tranşă a impozitelor şi taxelor locale pe anul 2012. Primarul Ion Lungu  a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, din această sursă, la bugetul local trebuie să intre aproape 52 de milioane de lei,  majoritatea creanţelor, în valoare de circa 38 de milioane de lei fiind cele din partea operatorilor economici, iar diferenţa de la populaţie.  Lungu spune că, în măsura în care ar fi încasate obligaţiile curente, adică plăţile şi impozitele aferente celei de a doua tranşe anuale, până la finele lunii în curs, în vistieria municipală ar trebui să intre nu mai puţin de 20 de milioane de lei. „Or, acest lucru nu se întâmplă. Anul trecut, în aceeaşi perioadă am încasat 6 milioane de lei, în timp ce în acest an, în septembrie, avem încasări de doar 700.000 de lei. „Fac apel la suceveni, dar, în special, la agenţii economici, să achite aceste impozite şi taxe locale”, a subliniat edilul şef. Lungu şi-a exprimat speranţa că, în zilele care au am rămas până la încheierea lunii în curs, la bugetul local să intre cât mai mulţi bani, achitarea obligaţiilor curente fiind de natură să mai atenueze din blocajul financiar şi să  echilibreze balanţa de plăţi. Aceasta în condiţiile în care Primăria are de onorat datorii restante către firmele la care municipalitatea  este unic acţionar, cât şi către prestatorii serviciilor publice.  „După data de 30 septembrie, impozitele şi taxele locale fiind purtătoare de penalităţi. Nu vrem să ajungem la executări silite, să batem la uşi cu portăreii, ceea ne va pune pe toţi într-o situaţie neplăcută. Pe de altă parte, avem presiuni de plată către Termica şi peentru lucrări executate către Primărie”, evidenţiază ocupantul fotoliului din Areni. Ion Lungu ţinut să mai menţioneze că, într-un clasament al Institutului de Politici Publice(IPP), municipiul Suceava se situează pe locul al cincilea în ţară din punct de vedere al celor mai mici taxe şi impozite locale din ţară, acestea din urmă nemaifiind majorate din anul 2006.