11 septembrie 2012


Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean:
Primăriile sucevene vor scăpa de datoriile istorice
·        Există foarte multe sume de bani blocate în relaţia stat- autorităţi private, fiind prima dată în istoria guvernamentală când se încearcă să se facă ordine în acest domeniu”, arată şeful administraţie judeţene.
·        Guvernul a dat 8,9 milioane de lei în acest scop,  Suceava numărându-se printre puţinele judeţe care se bucură de o asemenea facilitate.
 Judeţul Suceava beneficiază de 8,9 milioane de lei în baza Ordonanţa Guvernului nr. 13/2012 reglementează achitarea contravalorii restanţelor istorice către firmele constructoare care au efectuat lucrări ale căror beneficiari sunt unităţile administrativ-teritoriale, precum cele la reţele de apă, reţele de canalizare, unităţi şcolare etc. Banii au fost repartizaţi în şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava  precizând că o condiţie pentru stingerea debitelor este aceea ca executanţii să datoreze, la rându-le, bani către bugetul de stat, obligaţii mai vechi de 1 an şi constând în TVA, impozite şi contribuţii. „Filozofia fiscal-bugetară a Guvernului este ca aceste arierate să fie scoase la lumină şi, încet-încet, acestea să fie achitate, pentru că înseamnă un blocaj foarte mare. Există foarte multe sume de bani blocate în relaţia stat autorităţi private, fiind prima dată în istoria guvernamentală când se încearcă să se facă ordine în acest domeniu”, subliniază Nechifor, adăugând că Suceava se numără printre puţinele judeţe care se bucură de o asemenea facilitate. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava accentuează că această modalitate de plată  are darul de a nu se răsfrânge asupra deficitului bugetului de sat, care, anul acesta este unul forte strâns. Totodată, în acest fel se închide cercul obligaţiilor de plată dintre administraţiile locale, societăţile de construcţii şi bugetul consolidat al statului. „Se propune o soluţie de impact zero în ceea ce priveşte deficitul bugetar, dar care aduce beneficii foarte mari. Pe de o parte aceste firme reuşesc să nu mai aibă datorii la stat, într-o proporţie oarecare, şi, de asemenea, nu vor mai cumula majorări şi penalizări. În al doilea rând, sunt deblocate şi acele autorităţi care aveau datorii către firmele private, închizându-se un cerc. Chiar dacă nu este încă suficient, se face totuşi un prim pas, în aşa fel încât, potrivit acestora prevederi legale, lunar, primăriile să-şi diminueze cu 5% cuantumul arieratelor. Sper ca într-un an, să reuşim să ducem la lumină întreaga situaţie cu finanţarea din zona statului, pentru proiectele derulate de firme private”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.