14 septembrie 2012


CJ Suceava reia plata drepturilor tăiate ale persoanelor cu handicap grav
·        După cum se ştie, Guvernul anterior a decis tăierea acestor cheltuieli”, declară preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.  
Judeţul Suceava beneficiază de 4,2 milioane de lei în baza OG nr. 13 din 2012, sumă cu care sunt finanţate drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale acestora din urmă.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, precizează că după ce fostul Guvern a sistat plata, Cabinetul Ponta reia achitarea drepturilor cuvenite aceste categorii de defavorizaţi ai sorţii. „După cum se ştie, Guvernul anterior a decis tăierea acestor cheltuieli. S-au repus în drepturi aceste persoane şi cred că suntem cu toţii de acord că finanţarea unor oameni care sunt defavorizaţi ai sorţii, trebuie înţeleasă ca atare”, reliefează şeful executivului judeţean sucevean. Astfel, spre exemplu, în urma rectificării bugetului judeţean, municipiul Suceava, primeşte, cu titlul amintit, 196.000 de lei; municipiul Fălticeni-78.000 de lei; în oraşul Siret ajung 58.000 de lei, iar în Milişăuţi-72.000 de lei. Comunele se bucură de alocări mai mic, în  funcţie de numărul de persoane cu handicap grav, Baia având parte de 9.500 de lei; Calafindeşti 30.000 de lei; Bălcăuţi-14.200 de lei; Berchişeşti de 8000 de lei, iar Buneşti 2.200 de lei. În conformitate cu legislaţia românească în vigoare, însoţitorii persoanelor cu handicap grav primesc, în baza unui contract de muncă,  un salariu lunar impozabil egal cu venitul minim pe economie.