28 martie 2017

Vizitatorii Sucevei vor fi obligaţi să parcheze maşinile la marginea oraşului

·        În municipiu sunt circa 40.000 de autovehicule, la care se adaugă cele aflate în tranzit, iar sistemul rutier nu a fost extins în mod corespunzător.
·        La limita reşedinţei de judeţ ar urma să fie amenajate facilităţi "park and ride", de unde călătoria înspre centru va continua cu mijloacele de transport în comun.
Lipsa locurilor de parcare constituie o problemă acută a municipiului Suceava, autorităţile locale căutând soluţii de rezolvare a acesteia. Astfel, potrivit Strategiei pentru administrarea parcărilor, capacităţile limitate de parcare pe care le oferă centrul municipiului ar putea fi soluţionate inclusiv prin crearea facilităţilor de parcare "park and ride" ("parchează şi călătoreşte"). Acestea ar permite conducătorilor auto să-şi parcheze autovehiculele în spaţie  special amenajate ala limita oraşului, după care şi îşi continue legătură înspre centru cu mijloacele de transport în comun. Autorităţile sucevene s-au inspirat din politicile de parcare ale marilor oraşe din Uniunea Europeană, unde facilităţile "park and ride" sunt asigurate în zone marginale ale aglomerărilor urbane, în apropierea staţiilor de autobuz, autogărilor şi gărilor, pentru a uşura legătura cu alte mijloace transport. "Facilităţile <park an ride> sunt o modalitate bună de rezolvare a problemelor privind parcarea - prin integrarea acestora în sistemul public de transport -, şi care va trebui să fie luată în calcul în viitor, prin prevederile PUG. Aceasta având în vedere că, în prezent, numărul de vizitatori din afara oraşului este în continuă creştere", prevede Strategia pentru administrarea parcărilor. Documentul mai avansează, printre alte soluţii, amenajarea de parcări etajate supraterane. Astfel, în municipiul Suceava este luată în calcul construirea a 10 asemenea facilităţi, respectiv 5 în Zona centrală, 3 în cartierul "George Enescu" şi câte una în cartierul Zamca şi în apropierea sediului Primăriei. "În acest moment, în Suceava sistemul rutier este complet neadaptat la numărul de vehicule care circulă în fiecare zi. Din ultimele statistici rezultă că numărul de autovehicule înmatriculate în municipiu este de circa 40.000, la care se mai adaugă şi cele în tranzit, sistemul rutier nefiind extins în mod corespunzător", se reliefează în Strategia pentru administrarea parcărilor din municipiul Suceava.