29 martie 2017

Salubritatea menajeră din Suceava, contract de 84 de milioane de lei, pentru o perioadă de 12 ani 
·        "Este o licitaţie cu miză mare şi sper să avem un operator până la sfârşitul anului", declară edilul-şef Ion Lungu.
·        Printre altele, câştigătorul licitaţiei se va angaja la amenajarea a 100 de platforme îngropate de colectare a deşeurilor, dar şi a 100 de platforme semi-îngropate.
Primăria municipiului Suceava a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind delegarea prin concesionare a gestiunii Serviciului de salubritate menajeră, observaţiile  celor interesaţi fiind aşteptate până pe 29 aprilie. Valoarea estimată a contractului este de 83,82 de milioane de lei, documentul urmând a fi parafat pentru o perioadă de 12 ani,  astfel încât noul operator să-şi poată amortiza investiţiile pe care va fi obligat să le facă. Câştigătorul licitaţiei se va angaja la amenajarea a 100 de platforme îngropate de colectare a deşeurilor, în Obcini urmând a fi funcţionale 15 asemenea facilităţi; în "George Enescu"-23; în Zamca-9;  în Centru-26; în Burdujeni-26, iar în Iţcani-3. La fel, în folosinţă vor fi date 100 de platforme semi-îngopate, adică 14 în Obcini; 23 în "George Enescu"; 7 în Zamca; 28 în Centru; 25 în Burdujeni şi 3 în Iţcani. "Ne dorim ca această licitaţie să se finalizeze cât mai repede. Este o licitaţie cu miză mare şi sper să avem un operator până la sfârşitul anului. În prezent noi lucrăm cu formele Diasil şi Florconstruct pe un contract temporar, de forţă majoră",  a declarat Ion Lungu, primul gospodar al oraşului, adăugând că toate acestea vin pe fondul apropiatei deschideri a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara.    
·        Prima licitaţie a fost atacată de fostul operator Rosal Grup, iar Curtea de Apel a decis ca aceasta procedura să fie reluată.

Viitorul operator de salubritate menajeră va trece, de asemenea, la repararea şi întreţinerea punctele de colectare deja existente; realizarea a minim 30 de puncte de colectare selectivă, cu câte 4 containere, separat pentru metale, mase plastice, sticlă şi hârtie; înfiinţarea unui punct de sortare, cât şi a unui dispecerat pentru relaţiile cu beneficiarii. Totodată, câştigătorul licitaţiei va  achiziţiona şi monta cel puţin 1.000 de coşuri stradale de gunoi pe an, va amenaja 2 locuri de joacă pentru copii anual, la toate acestea adăugându-se dotarea cu autospeciale pentru transportul deşeurilor, precum şi cu euro-pubele şi euro-containere.   Contractul vechi, parafat de Primărie cu Rosal Grup Bucureşti, a expira în primăvara lui 2015, după 8 ani de desfăşurare. Imediat, pe data de 17 aprilie 2015, s-a hotărât atribuirea pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră, pe motiv de forţă majoră, către asocierea dintre firmele Florconstruct şi Diasil Service. Mai apoi, Primăria Suceava a lansat o licitaţie pentru atribuirea Serviciului, însă după numeroase contestaţii şi acţiuni în instanţă, ale fostului operator Rosal Grup, Curtea de Apel Suceava a decis ca licitaţia să fie reluată de la capăt.