29 martie 2017


Primarul Ion Lungu nemulţumit de tăierea fondurilor europene pentru reabilitarea infrastructurii rutiere

·        În programarea europeană anterioară, municipiul Suceava a reuşit să atragă 15 milioane de euro, pentru noul exerciţiu punându-şi speranţa în accesări de acelaşi ordin de mărime.

·        "Este de dorit ca măcar 30% din banii prevăzuţi pentru axele POR să poată fi folosiţi  la reabilitări, de drumuri, de străzi", este părere edilul-şef sucevean.
În exerciţiul european 2014-2020, niciuna din axele Programului Operaţional Regional nu are că obiectiv susţinerea  financiară a lucrărilor de modernizare şi reabilitarea infrastructurii rutiere urbane, a semnalat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. "Din păcate, în actualul exerciţiu bugetar se prevăd foarte puţini bani pentru modernizări şi reabilitări de străzi", susţine şeful executivului sucevean. Lungu spune că în programarea europeană anterioară municipiul Suceava a reuşit să atragă cel puţin 15 milioane de euro, pentru refacerea bulevardelor principale şi a mai multor străzi din toate cartierele urbei reşedinţă.
 La acestea se adaugă reabilitarea pasajelor de cale ferată din cartierul Burdujeni şi cartierul Iţcani, precum şi a podului de peste râul Suceava, obiectiv tot din acest din urmă cvartal al Capitalei de judeţ. Lungu spune că problema tperii acestor alocări a fost abordată şi la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România, o delegaţia a acesteia din urmă, condusă de secretarul executiv Ilie Bolojan, având, la Bruxelles, o întâlnire cu reprezentanţii Regio.


Situaţia nu este una deloc plăcută, întrucât autorităţile locale sucevene îşi exprimaseră speranţa în accesarea de finanţări europene similare ca ordin de mărime cu cele din intervalul 2007-2013, cu care să intervină pe măcar 20 de artere.  Lungu crede că încă mai pot fi operate schimbări, astfel încât ghidul final al solicitatului să facă posibilă atragerea de fonduri pentru infrastructura rutieră. "Este de dorit ca măcar 30% din banii prevăzuţi pentru aceste axe să poată fi folosiţi  la reabilitări, de drumuri, de străzi. Avem în vedere cartierele Iţcani şi Burdejeni-sat, în care noi ne-am făcut speranţe că vom face cât mai multe asfaltări pe bani europeni", a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei.