14 martie 2017

Salariaţii APM au întrerupt lucrul, cerând majorarea salariilor
·        „Suntem cea mai discriminată şi nesusţinută, guvernamental, categorie de salariaţi plătiţi din fonduri publice”, precizează aceştia,  avertizând că în cazul în care nu vor fi auziţi sunt decişi să declanşeze conflictul colectiv de muncă şi să întrerupă activitatea pe durată nelimitat.
·        „Consider acest protest unul pe deplin justificat, întrucât, nu mai departe decât în unele instituţii Suceava, pentru aceeaşi pregătire şi aceleaşi post, salariul este dublu sau chiar triplu”, a spus directorul executiv Vasile Oşean.
Ieri, salariaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au întrerupt programul de lucru, între orele 10.00-12.00. Potrivit unui comunicat de presă, aceştia îşi manifestă „nemulţumirea profundă cauzată de adâncirea inechităţilor salariale din sistemul public, fapt care, zilnic, le diminuează nivelul de trai”. Astfel, potrivit sursei citate, salariile angajaţilor APM Suceava sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile „colegilor bugetari din aceeaşi familie ocupațională au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate crescând substanţial”. În acest din urmă  sens, exemplu sunt date direcţiile sanitar-veterinare, casele de asigurări de sănătate, casele de pensii, agenţiile pentru plăţi şi prestaţii sociale, direcţiile de sănătate publică, consiliile judeţene, administraţiile judeţene a finanţelor publice. „Considerăm că nu este firesc ca să fim discriminaţi, ca şi categorie de salariaţi bugetari, doar pe considerent numeric, toţi angajaţii agenţiilor judeţene şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului însumând, la nivel naţional, 1845 de salariaţi în prezent”, se arată  în comunicatul de presă asumat de salariaţii APM Suceava, în care se subliniază că şi altor categorii de bugetari, din familiile ocupaţionale din învăţământ şi sănătate, le-au fost acordate importante majorări, cât şi alte drepturi de natură salarială. Angajaţii APM susţin că, în nenumărate rânduri, s-au adresat în scris, precum şi în cadrul unor întâlniri oficiale, atât conducerii APM Suceava, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cât şi Ministerului Mediului. „Până la acest moment revendicările noastre nu au fost soluţionate în nici un fel, astfel încât suntem cea mai discriminată şi nesusţinută, guvernamental, categorie de salariaţi plătiţi din fonduri publice. Dacă revendicările noastre  juste nu vor fi soluționate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat”, se arată în comunicatul de presă. Salariaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava susţin  că, în ciuda faptului că, din punct de vedere numeric sunt nesemnificativi la nivel național, activitatea desfăşurată este de importanţă strategică, în ceea ce priveşte „asigurarea bunei direcții de dezvoltare a țării”.
·        „Rezumându-ne la acest salariu, suntem, cumva condamnaţi la sărăcie”, a spus Elena Cristina Cojocariu
Vasile Oşean, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a declarat că îi înţelege pe protestatari, în condiţiile în care în instituţia pe care o conduce există salariaţi cu studii superioare care, după o lună de muncă, se aleg cu doar 1.100 de lei. Nici nivelul superior al salariului pe unitate nu este  de invidiat, Oşean deplângându-i pe subordonaţii care trebuie să se pensioneze şi care vor avea parte  de o pensie de mizerie.  „Consider acest protest unul pe deplin justificat, întrucât, nu mai departe decât în unele instituţii Suceava, pentru aceeaşi pregătire şi aceleaşi post, salariul este dublu sau chiar triplu”, a spus Vasile Oşean, care, la o vârstă înspre cea de pensionare, s-a declarat jenat chiar şi cu propriul salariu net. 
Elena Cristina Cojocaru, reprezentantul salariaţilor suceveni, membri ai sindicatului botoşănean al lucrătorilor din cele două agenţii de mediu, precizează că manifestarea a fost organizată de toate sindicatele din ţară afiliate la Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu. Cojocaru arată că aflându-se sub incidenţa legislaţiei privind incompatibilitatea, cei din Agenţia pentru Protecţia Mediului nu pot lucra şi în altă parte pentru a-şi întregi veniturile. Conform reprezentaţilor protestatorilor, 38 dintre cei 41 de angajaţi ai APM au studii superioare, iar drept dovadă a prezentat „fluturaşe” cu salarii nete de 1.333 de lei şi de puţin peste de 2.000 de lei pe lună, în funcţie de postul ocupat şi de vechime, acesta  din urmă pentru consilier superior cu toate gradele. „Ştiu că există o aversiune pentru cei care se manifestă şi cer salarii mărite. Însă, fiind salariaţi publici, nu avem voie să desfăşurăm alte activităţi, spre exemplu în sectorul privat, iar rezumându-ne la acest salariu, suntem, cumva condamnaţi la sărăcie”, a spus Elena Cristina Cojocariu, ţinând să menţioneze că un specialist mediu se formează greu, are responsabilităţi enorme, lucrând inclusiv la implementarea legislaţiei europeane.  Sindicaliştii intenţionează să transmită revendicările inclusiv parlamentarilor suceveni, o câte o scrisoare fiind trimisă la Ministerului Mediului şi premierului Sorin Grindeanu.