17 martie 2017

Peste 630 de milioane de euro cere judeţul  Suceava prin proiecte de dezvoltare locală finanţate prin PNDL   
·        În prima etapă a programului multianual s-au finanţat 216 proiecte în valoare de 114 milioane de euro, unele aflându-se încă în curs de implementare.
·        „Eu zic că Suceava s-a mişcat foarte bine”, subliniază Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, menţionând că, în acest sens, vicepremierul Sevil Shhaideh va avea discuţii cu primarii din judeţ.       
Judeţul Suceava atacă pregătit etapa a II-a, 2016-2019, a Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cu termen de depunere a proiectele expirând astăzi, 17 martie 2017. Anunţul a fost făcut ieri de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a făcut o prezentare a realizărilor de până cum, precum şi a celor avute în drept ţintă pentru următorii ani.  Astfel, conform lui Gheorghe Flutur, în prima etapă, cea din intervalul 2015-2018, în cadrul programului multianual, judeţul Suceava a depus 240 de proiecte, pentru tot atâtea obiective. Recepţionate sau încă în derulare sunt 216 de proiecte, în cazul restului de 24, majoritatea privind unităţi de învăţământ, contractele nu au mai fost încheiate, în cazul unora din cauza documentaţiei incomplete. Potrivit lui Gheorghe Flutur, la cele 216 obiective, contractate de 94 de primării, valoarea proiectelor se ridică la 514 milioane de lei, echivalentul a 114 milioane de euro. Pentru această primă etapă, este vorba despre 23 de investiţii în apă-canal; 3 în reţele de alimentare cu apă; 12 în reţele de canalizare; 57 în drumuri;  9 în poduri, precum şi 112 în şcoli şi grădiniţe. Şeful executivului judeţean precizează că pentru etapa a II-a a PNDL, una tot multianuală, în judeţul Suceava s-au adunat şi depus 456 de proiecte, inclusiv cele ale Consiliului Judeţean, aprobate în şedinţa de ieri a deliberativului. În cauză sunt 111 primării, cu solicitări de 2.343 de milioane de lei,  echivalentul a 520 de milioane de euro. „Bătălia este mare, pentru că ceea ce se depune şi se aprobă acum este pentru finanţarea multianuală de până în 2019. Practic, toate unităţile administrativ-teritoriale se leagă foarte mult - în acest mandat -, de noul PNDL. Eu zic că Suceava s-a mişcat foarte bine”, a subliniat Gheorghe Flutur. Şeful administraţiei judeţene a dat ca exemplu 27 de proiecte de reţele de apă-canal, cu lungime de 386 km; 22 de proiecte de canalizare, cu lungime de 334 km; 128 de şcoli; 26 de unităţi sanitare; 132 de drumuri, în lungime 782 km;  49 de poduri şi podeţe; 8 obiective culturale; 3 pieţe publice; 10 sedii de instituţii; 10 baze sportive; 3 obiective de infrastructură turistică şi 38 de sisteme de iluminat public. Consiliul Judeţean depune 14 proiecte de drumuri judeţene, în lungime de 168 km, la care se adaugă şi cele pentru 2 şcoli speciale, cât şi lucrările de consolidare a Palatului Administrativ, valoarea totală fiind de 469 de milioane de lei, adică 104 milioane de euro. „Mai multe amănunte vor fi prezentate atunci când va veni doamna vicepremier Sevil Shhaideh şi va avea discuţii cu primarii din judeţul Suceava”, a explicat Gheorghe Flutur, preşedinte Consiliului Judeţean Suceava.