09 martie 2017

35 de agenţi economici au exportat prin Vama de la Dorneşti
·        La exportat au mers panouri prefabricate din lemn, PAL, cherestea, piese de schimb auto şi benzină.
·        Alţi 132 de agenţi economici au importat buşteni, hârtie, îngrăşăminte, materialele de construcţii, produse laminate şi metanol.
În anul 2016, Biroul Vamal de Frontieră Dorneşti a adus la bugetul de stat venituri de 117,54 milioane de lei, cu 1% mai mult faţă de planul stabilit de către Direcţia Generală a Vămilor.

Conform Raportului de activitate al instituţiei, veniturile virate la bugetul consolidat al statului au crescut faţă de anul 2015, mai puţin la TVA, „care a scăzut deoarece a crescut cu circa 16 milioane lei suma amânată de la plată în momentul vămuirii,  cât şi ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată de la 24% la 20%”. Pe parcursul anului 2016, la Biroul vamal Dorneşti au efectuat operaţiuni vamale de import 132 de agenţi economici,  la export fiind înregistraţi 35 de operatori. Printre principalele mărfuri importate se numără buştenii, hârtia, îngrăşămintele, materialele de construcţii, produsele laminate şi metanolul. Pe de altă parte, prin Vama Dorneşti au fost exportate  panouri prefabricate din lemn, PAL, cherestea, piese de schimb auto şi benzină. Potrivit Raportului de activitate al BVF Dorneşti, anul trecut inspectorii vamali au întocmit 29 de procese verbale de contravenţie, valoarea amenzilor aplicate în sumă de 61.000 de lei. „Efectuând o analiză a indicatorilor fizici, se constată o creştere a acestora faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, mai semnificativă fiind cea a operaţiunilor vamale de import, numărului tranzitărilor şi a persoanelor controlate, dar şi o scădere a unora, cum ar fi numărul de mijloace de transport. Scăderea numărului de containere controlate este legată de scăderea celui de exporturi, deoarece marea majoritate a exporturilor efectuate la BVF Dorneşti se efectuează containerizat”, se subliniază în Raportul de activitate al Biroului Vamal de Frontieră Dorneşti. Tot pe durata anului 2016, controlate au fost 5.741 de colete, faţă de 4.419  în anul 2015, emise fiind 252 de chitanţe vamale şi încasându-se drepturi vamale de 18.246 lei.