16 martie 2017

Suceava scapă de penalizarea pentru adunarea neselectivă a deşeurilor
·        În 2020, jumătate din resturile din case vor fi adunate pe categorii, în pubele speciale, în prezent fiind sortată doar o cincime din volumul total de gunoi. 
Primăria Suceava nu va plăti penalităţi pentru neîndeplinirea obligaţiei de aduna selectiv deşeurile din apartamentele şi casele locuitorilor din reşedinţa judeţ. Este vorba despre 80 de lei pe fiecare tonă de gunoaie neselectate, taxă penalizatoare aplicată autorităţii administraţiei publice locale sau operatorului de salubritate. Primarul Ion Lungu a declarat că, la această dată, este strânsă pe categorii doar circa o cincime a resturilor aruncate de populaţie, până în 2020, potrivit reglementărilor europene, selectarea urmând să se extindă la jumătate din cantitatea totală de deşeuri. „Deocamdată la Primăria municipiul Suceava nu este cazul să se aplice aceasta taxă, deoarece noi avem înspre 20 la sută grad de selectare. Deci, în 2017 nu vom plătit niciun leu penalitate,  şi ne propunem ca, în perioada următoare, acest grad să crească”, a spus primul gospodar al oraşului. Astfel, în 2018 gradul de adunarea selectivă a deşeurilor menajere în pubele separate ar trebui să ajungă la 30%, în 2019, la 40%, iar în 2020, la 50%.   

 Edilul-şef susţine că, în afara de operatorul de salubritate, adunarea selectivă este făcută şi de alte entităţi, gradul de colectare pe categorii va creşte inclusiv prin cumularea cantităţilor selectate de acestea. „Pe raza administrativă a municipiului fac colectare selectivă mall-urile, cât şi alte unităţi care nu au contract cu operatorul. Drept urmare, s-a pus problema ca, pe raza unei localităţi, să se însumeze şi acele cantităţi, astfel încât să se atingă ţintele propuse”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.