01 martie 2017

Cincisprezece primării solicită obligarea CJ la preluarea părţii lor din creditul aferent Proiectului „Utilităţi şi mediu” 
·        De cealaltă parte, în 45 de dosare aflate în instanţă CJ cere obligarea primăriilor la plata contribuţiei la implementarea Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor”
·        „Fiecare dosar a avut particularitatea şi complexitatea lui, unele dintre acestea vizând pretenţii financiare, precum şi patrimoniul judeţului Suceava”, se arată într-un material informativ al CJ.
Serviciul juridic şi contencios administrativ al Consiliului Judeţean Suceava, transformat în Compartimentul „Reprezentare în instanţe” a susţinut, în anul 2016, în instanţele de judecată, interesele juridice şi patrimoniale ale instituţiei, în 143 de cauze aflate pe rol, dintre acestea 60 fiind procese din anii precedenţi. Potrivit Raportului de activitate al CJ pe anul trecut, consilierii juridici din cadrul acestui Compartiment au participat la nu mai puţin de 309 de termene de judecată. Cele mai multe dintre cauzele aflate pe rolul organelor judecătoreşti au avut ca obiect despăgubiri (47); drepturi băneşti(24); obligaţia de face (14); anularea unor acte administrative(13); pretenţii(8); litigii funcţionari publici(5); acţiuni în răspundere administrativă(5); contestaţie la executare(4); lămurire dispozitiv(3); procedura insolvenţei(2); revendicare imobiliară(2); acţiune în constatare(2) şi suspendare act administrativ(2). Printre cauzele mai deosebite, atât din punctul de vedere al obiectului, cât şi al mărimii pretenţiilor, se regăsesc cele 15 cereri de chemare formulate de unităţi administrativ-teritoriale care solicită obligarea judeţului Suceava la preluarea creditului acordat acestora în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Totodată, de remarcat sunt cele 45 de dosare având ca obiect obligarea unor primării la plata sumelor restante, reprezentând partea neachitată din contribuţia datorată de acestea la finanţarea Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor”, cereri care au fost admise în totalitate la instanţa de fond. În anul 2016, Compartimentul „Reprezentare în instanţe” a susţinut, de asemenea, câte o cauză vizează acţiune în daune delictuale; expropriere; sechestru asigurător; dosar de executare; prestaţie tabulară; plasament; strămutare; notificări la Legea privind imobilele naţionalizate; revizuire fond, precum şi o ordonanţă preşedinţială. „Fiecare dosar a avut particularitatea şi complexitatea lui, unele dintre acestea vizând pretenţii financiare, precum şi patrimoniul judeţului Suceava”, se arată în Raportului de activitate al CJ.