01 martie 2017

Primăria suportă cheltuielile de spitalizare ale bătrânei sfâşiată de o căţea cu 8 pui
·        Aproape 1.400 de căini fără stăpân au murit sau au fost eutansiaţi, anul trecut, în adăpostul din Lunca Sucevei.  
Primăria municipiului Suceava va plăti despăgubiri constând în contravaloarea spitalizării şi tratamentelor cu medicamente pentru bătrâna care a fost atacată şi rănită grav de o căţea cu  8 pui care trăia printre blocurile de pe strada „Samuil Isopescu”. Primarul Ion Lungu a calificat incidentul drept unul regretabil şi a  anunţat că va contacta rudele femeii în vârstă de 79 de ani, întrucât a aceasta suferit o intervenţie chirurgicală.  „Este un incident regretabil, o doamnă în vârstă fiind muşcată de o căţea cu pui. Se pare că doamna iubea animalele, le dădea de mâncare, însă noi avem o luptă permanentă cu această a activitate de gestionarea câinilor fără stăpân”, a precizat Lungu, menţionând că puii au fost ridicaţi şi duşi în adăpost.   
În acest context, primarul a arătat că, anul trecut, Serviciul de ecarisaj al Primăriei a capturat 1.845 de  canine vagabonde, 11 fiind revendicate, iar 525 date înspre adopţie, mare parte în Germania. Potrivit edilului-şef, 1.396 au câini fost supuşi eutanasierii ori „au decedat din motive medicale”, la ceasta dată în adăpostul de pe malul Sucevei fiind îngrijite încă 688 de animale. Lungu este părere că o mulţi dintre maidanezi pot proveni şi de la un adăpost privat, care ar elibera animalele în oraş. „Există o problemă cu adăpostul ilegal care s-a constituit în Lunca Sucevei. Primăria nu a dat pentru acesta niciun fel de autorizaţie, iar acum suntem în procese pentru desfiinţarea acestuia”, a precizat şeful municipalităţii.

Lungu a ţinut să sublinieze că, pe parcursul anului trecut, au fost sterilizaţi 444 de câini, în 2016 cu adăpostul din Lunca Sucevei cheltuindu-se 513.930 de lei. Pentru anul 2017, prevederile bugetare sunt de 766.200  de lei, dintre care 50.000 de lei pentru operaţii de sterilizare.