18 martie 2017

Ca urmare a creşterii salariilor,
Curea strânsă la Direcţia pentru Protecţia Copilului  
·        Am cerut Direcţiei pentru Protecţia Copilului măsuri de reducerea a cheltuielilor şi de organizare internă”, a subliniat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean.
·        DGASPC are un buget de 171 de milioane de lei, dintre care jumătate o reprezintă salarizarea, înspre investiţii fiind orientată  doar o sumă de 1 milion de lei.
Chiar dacă, în comparaţie cu anul 2016, alocările de la bugetul de stat sunt mai mari, acestea nu acoperă decât într-o măsură foarte mică impactul creşterilor salariale, susţine Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, cu prilejul aprobării bugetului propriu al aparatului propriu, cât şi a celor ale instituţiilor subordonate. Astfel, anul trecut, fondul de salarii a fost de 92 de milioane de lei,  iar după noile majorări - mai puţin cea de 20%, pentru personalul nedidactic -, pentru 2017 necesarul este de 138 de milioane de lei, în timp ce asigurată poate fi doar o sumă de 113 milioane de lei. „Nu putem să alocăm bani pentru întregul an la Direcţia pentru Protecţia Copilului, la care nu există fonduri pentru ultimele 3 luni, iar la învăţământul special pentru ultima lună”, apus Flutur, potrivit cărora cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost limitate la nivelul din 2016. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, în 2016 pentru salariilor s-a cheltuit 50,7 milioane de lei, anul acesta necesarul fiind de 81,8 milioane de lei cu 61% mai mult. În buget nu a putut fi prinsă decât o sumă de 58 milioane de lei, situaţie în care recomandate sunt măsuri restrictive. În învăţământul special, de la 30 de milioane de lei, fondul de salarii a săltat la 40 de milioane de lei, sustenabilă fiind, deocamdată, unul de 35 de milioane de lei. „Am cerut Direcţiei pentru Protecţia Copilului măsuri de reducerea a cheltuielilor şi de organizare internă”, a subliniat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, care a apreciat că speranţa stă într-o rectificare viitoare. De menţionat este faptul că DGASPC are pentru anul în curs un buget de 171 de milioane de lei, dintre care doar 1 milion de lei reprezintă investiţii şi 170 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare, în cadrul acestora din urmă aproape jumătate fiind destinată salarizării. Veniturile proprii bugetului proprii pe 2017 sunt de circa 363 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt dimensionate la 389 de milioane de lei. Deficitul de 29 de milioane de lei este acoperit din excedentul bugetar din anii precedenţi, cu precizarea că acesta nu poate fi orientat decât pentru cheltuieli de dezvoltare.