18 martie 2017

Creditul „Suceava-Utilităţi şi mediu” nu va fi preluat la datoria publică
·        Aceasta ar conduce la majorarea datoriei publice guvernamentale şi a deficitului bugetar, constituind, în plus, un precedent pentru alţi beneficiari, susţine Ministrul Finanţelor printr-o adresă ajunsă la Consiliul Judeţean. 
Unităţile administrativ-teritoriale asociate în Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu  la standarde europene” vor trebui să facă în continuare eforturi pentru achitare ratelor şi dobânzilor la creditul contractat în urmă 13 ani pentru implementarea acestuia. Ministerul Finanţelor Publice a refuzat să preia la datoria publică a părţii rămase de rambursat din acest împrumut, răspunzând, astfel, unei adrese din 27 ianuarie 2017 a Consiliului Judeţean Suceava, prin care autorităţile judeţene solicitau aprobarea transferului respectiv. „Preluarea acestui împrumut la datoria publică nu este posibilă întrucât aceasta ar conduce la majorarea datoriei publice guvernamentale şi a deficitului bugetar. De asemenea, preluarea acestui împrumut la datoria publică ar constitui un precedent pentru alţi beneficiari de sub-împrumuturi sau garanţii de stat, aflaţi în situaţii dificile”, se arată în adresa Ministerului Finanţelor Publice. Ministerul precizează, de asemenea, că potrivit OUG nr.114/2009, de pe 1 ianuarie 2010 achitarea obligaţiilor financiare aferente contractului de creditare încheiat de Consiliului Judeţean şi 61 de unităţi administrativ-teritoriale se face din soldul contului deschis de CJ la BCR; veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi din sume defalcate din veniturile statului pentru echilibrarea bugetelor locale.        
Consiliul Judeţean Suceava, în baza împuternicirilor date de 61 de unităţi administrativ-teritoriale asociate, administrează împrumutul extern în valoare de 86,3 milioane de euro, contractat de la Deustche Bank AG Londra, transferat la Erste Group Bank Viena, în vederea  realizării obiectivelor de investiţii aferente Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Potrivit unei informări a Consiliului Judeţean, până la finele anului 2016 s-a reuşit rambursarea a 13 rate de capital, soldul creditului fiind de 58,93 de milioane de euro. În perioada 2005-2016, s-a achitat suma de 82,21 milioane de euro, dintre care 27,36 de milioane de lei reprezintă rate a câte 2,1 milioane de euro fiecare, în timp ce 54,85 milioane de euro este totalul dobânzilor.