22 martie 2017

Primăria Suceava scumpeşte apa caldă şi încălzirea pentru populaţie cu 35 la sută

·        Primarul Lungu spune că a luat această decizie pentru a-i proteja pe posesorii de centrale de apartament, care acum ar plăti şi pentru racordaţii la sistemul centralizat de termoficare.   
·        „Nu se poate, totuşi, ca jumătate din populaţia oraşului să plătească pentru cealaltă jumătate, mai ales în condiţiile în care se va mări preţul la gazul metan”, a punctat edilul-şef sucevean.  
Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor plăti mai mult pentru energia termică, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului reşedinţă de judeţ. În acest sens, edilu-şef a întocmit un proiect de hotărâre, dat în dezbatere publică timp de 30 de zile, după care va ajunge pe masa de dezbateri a Consiliul Local, în şedinţa ordinară a lunii aprilie. Lungu consideră că astfel, vine în sprijinul celor cu centrale de apartament care „sunt bătuţi de ori”: o dată suportând subvenţia pentru consumatorii firmei de transport agent termic Thermonet, iar a doua oară prin anunţata majorare a tarifului la gazele naturale. „Voi pune Consiliului Local o majorare a tarifului pentru populaţie cu 35%, ceea ce înseamnă 240 de lei pe gigacalorie.  Este vorba de o problemă de echitate, pentru că nu se poate, totuşi, ca jumătate din populaţia oraşului să plătească pentru cealaltă jumătate, mai ales în condiţiile în care se va mări preţul la gazul metan”, a pus în vedere şeful executivului local. Uitând că, în sezonul rece şi proprietarii de centrale primesc ajutor guvernamental la încălzirea locuinţei, Lungu crede că, în plus,  racordaţii la sistemul centralizat sunt „vinovaţi” şi de faptul că Primăria va cofinanţa  cu 15% proiectul european de modernizare a sistemului de transport şi distribuire a agentului termic, respectiv cu o sumă „ destul de consistentă”.
·        Anunţata scumpirea ar putea duce la un masiv val de debranşări.           

Creşterea tarifului pentru populaţie este de la 178 de lei la 240 de lei pe gigacalorie, primarul Lungu, susţinând că locuitorii Sucevei vor avea parte de unul dintre cele mai scăzute tarife la nivel naţional, ignorând că în această parte a ţării se iau şi cele mai mici salarii din ţară.  Lungu a dat ca exemplu  tarifele din  Constanţa, de 411 lei pe gigacalorie; Sfântul Gheorghe-298 de lei; Arad-266 de lei; Sibiu-265 de lei; Iaşi-265 de lei; Timişoara-244 de lei şi Oradea-240 de lei. În sprijinul demersului său, şeful municipalităţii a precizat că populaţia va plăti doar 75% din factura totală la energia termică, diferenţa fiind acoperită din bugetul local. „Totuşi, oraşe mai potente din punct de vedere economic au majorat acest tarif”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  Potrivit HCL nr. 234 din 16 octombrie 2014, societatea comercială Bioenergy Suceava livrează energia termică produsă în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă la preţul de 116 lei pe gigacalorie.  La sistemul centralizat de temorficare mai sunt branşaţi mai puţin de 18.000 de locuitorii ai Sucevei, faţă de peste 33.000 la începuturi, presupunându-se că scumpirea anunţată va duce la un nou val de debranşări,