27 martie 2017

De la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi,
Prof. univ. dr. Ion Pohoaţă, doctor honoris causa al Universităţii „Ştefan cel Mare”
·        Trăiesc sentimentul confortabil că mă aflu alături de dascăli minunaţi, în gând şi în faptă, de colegi buni, de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, cu care îmi face realmente plăcere să mă întâlnesc”, a spus prof. univ. dr.  Ion Pohoaţă, originar din Cornu Luncii, susţinând cursuri şi la USV şi având doctoranzi inclusiv din Suceava.
·        „Domnul profesor Pohoaţă şi-a desfăşurat  cu pasiune şi perseverenţă munca de profesor, cercetător, economist, încununată de rezultate deosebite, notabile, a unei cariere valorase şi pilduitore, slujind cu onestitate şi încredere ştiinţa şi învăţământul”, a evidenţiat prof. univ dr. Gheorghe Zaman, membru al Academiei Române.  

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a conferit titlul de doctor honoris causa prof. univ. dr. Ion Pohoaţă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică şi Şcolii Doctorale de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul USV. În prezidiul manifestării ţinută în Aula Corpului E au fost prof. univ. dr. Valentin Popa, rector al USV;; conf. univ dr. Liviu Popescu, preşedintele Senatului USV; prof. univ dr. Emilian Dobrescu şi prof. univ dr. Gheorghe Zaman, membri ai Academiei Române; prof. univ dr. Mihaela Luţaş, de la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca şi prof. univ dr. Ion Talpoş de la Universitatea de Vest din Timişoara. În laudaţio, de prof. univ dr. Gheorghe Zaman reliefat că, prin conferirea titlului de doctor honoris causa, comunitatea academică suceveană are deosebita onoare de a-şi exprima preţuirea şi recunoştinţa faţă de prof. univ. dr. Ion Pohoaţă, „personalitate marcantă a cercetării în domeniul ştiinţelor economice, dar şi formator de discipoli, de iniţiatori şi susţinători de idei inovatoare”. Prof. univ. dr.  Ion Pohoaţă s-a născut pe 13 ianuarie 1953, în localitatea suceveană Cornu Luncii, de prof. univ dr. Gheorghe Zaman precizând că va prezenta doar câteva aspecte din activitatea prodigioasă, care poate fi considerată un model pentru orice cadru didactic universitar din România, dar nu numai, pentru generaţiile actuale şi viitoare, în domeniul cercetării ştiinţifice în economie.  În 1974, prof. univ. dr. Ion Pohoaţă a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, carierea universitară începând-o pe 1 februarie 1979, ca asistent titular la instituţia căreia i-a dedicat 38 de activitate didactică şi ştiinţifică. În perioada 1981-1984, a urmat ciclul de pregătire doctorală la Academia de Studii Economice din Bucureşti, cu o teză în domeniul doctrinelor economice, cunoscând consacrarea atât ca teoretician, cât şi ca remarcabil cercetător. A parcurs toate treptele carierei universitare, profesor universitar fiind din februarie 1995, titular al disciplinelor Macroeconomie, Doctrine economice, Economie instituţională, Epistemologie economică şi Dezvoltare durabilă. Bogata activitate de cercetare şi didactică s-a concretizat prin publicarea a 9 cărţi de autor, 9 cărţi în calitate de coordonator, a 10 manuale, precum şi a peste 150 de articole de autor şi co-autor, publicate în reviste de profil din ţară şi străinătate.
 Prof. univ. dr.  Ion Pohoaţă a fost implicat în derularea 22 de granturi şi proiecte de cercetare, în calitate director, cercetător şi expert, fiind şi director de şcoală doctorală de economie. domnul profesor Pohoaţă şi-a desfăşurat  cu pasiune şi perseverenţă munca de profesor, cercetător, economist, încununată de rezultate deosebite, notabile, a unei cariere valorase şi pilduitore, slujind cu onestitate şi încredere ştiinţa şi învăţământul”, a evidenţiat prof. univ dr. Gheorghe Zaman, membru al Academiei Române. „Activitatea deosebit de complexă şi consistentă, prezentată succint, evidenţiază modul excelent în care domnul profesor Pohoaţă şi-a desfăşurat  cu pasiune şi perseverenţă munca de profesor, cercetător, economist, încununată de rezultate deosebite, notabile, ale unei cariere valoroase şi pilduitore, slujind cu onestitate şi încredere ştiinţa şi învăţământul”, a evidenţiat prof. univ dr. Gheorghe Zaman, membru al Academiei Române. După ceremonia de înmânarea a distincţiei, prof. univ. dr.  Ion Pohoaţă a arătat că este emoţionat, dar în acelaşi timp, bucuros şi onorat să fie doctor onoris causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.  „Aparţinând prin origini, şi nu numai, acestui spaţiu ideatic, gândul generos de a mă primi în comunitatea dumneavoastră academică mă face să mă simt chiar de al casei.  O casă în care trăiesc sentimentul confortabil că mă aflu alături de dascăli minunaţi, în gând şi faptă, de colegi buni, de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, cu care îmi face realmente plăcere să mă întâlnesc. O casă în care sunt sincer onorat că m-aţi aşezat alături de alte personalităţi de prestigiu”, a  spus prof. univ. dr.  Ion Pohoaţă, mulţumind tuturor, după care, în faţa unei numeroase audienţe, a susţinut expunerea cu tema de larg interes „Problema ocupării la început de secol XXI”.