22 martie 2017

Gazele naturale din Burdujeni-sat, 1 milion de euro „în faza de pre-studiu de fezabilitate” 
·        „Mulţi oameni ne întreabă când mai vine gazul metan, însă le cerem un pic de răbdare, şi va veni, pentru că acum i-a venit vremea”, a declarat primarul Ion Lungu.   

Primăria Suceava se asociază Delgaz „Moldova”, în vederea extinderii alimentării cu gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi „Tineretului”, un proiect de hotărâre în acest sens urmând a fi aprobat de deliberativul municipal la finele lunii martie.   „Nu am putut mai repede pentru că doar pe 6 martie am aprobat bugetul local. Ne-am mişcat cu celeritatea, cât de repede a fost posibil, însă mai mult de atât nu s-a putut”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.       
Potrivit proiectului de hotărâre, Delgaz va realiza sistemul de distribuţie a gazelor naturale, cu redimensionarea conductei existente, efortul financiar al Primăriei Suceava, „în faza de pre-studiu de fezabilitate” fiind de 4,97 milioane de lei. Lungu opinează că, în urma licitaţiei, această valoare ar putea scădea.  La fundamentarea bugetului local pe anul 2017, cu destinaţia amintită a fost prinsă o sumă de 2 milioane de lei. „ Începem să avem ceva punctual pentru cei care aşteaptă în cartierul Burdujeni-sat.  Sunt mulţi oameni care ne întreabă când mai vine gazul metan, însă le cerem un pic de răbdare, şi va veni, pentru că acum i-a venit vremea”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Debitul suplimentar de gaze naturale necesar extinderii reţelelor de alimentare în cartierul Burdujeni-sat, cât şi în cartierul „Tineretului” de pe Dealul Mănăstirii  este de peste 3.300 de metri cubi, din cei 977 de proprietari chestionaţi, 97,95% declarând că vor să fie branşaţi cu maşini de gătit, sobe sau centrale pentru încălzirea locuinţelor.

Reamintim că în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la asocierea cu E-on Gaz pentru extinderea alimentării cu gaze naturale în cartierul Burdujeni-sat. Primarul urbei, Ion Lungu, declara, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv cea realizată din cofinanţarea de la bugetul local. Anterior, municipalitatea se asociase cu E-on Gaz, fiecare parte trebuind să contribuie la extinderea serviciului cu 49%, respectiv 51%, din valoarea investiţiei. E-on se angaja să înfiinţeze reţelele de medie presiune şi de distribuţie, precum şi staţia de reglare de măsurare. În contrapartidă, de la vistieria locală se asigurau fondurile necesare cheltuielilor cu manopera.