08 martie 2017

Reducerea taxei pe valoare adăugată, gol de 5,5 milioane de lei în bugetul sucevean    
·        „Trebuie să încercăm să găsim soluţii să compensăm această scădere din veniturile proprii, altă posibilitate neexistând”, declară primarul Ion Lungu.
·        În schimb, s-a primit cu 10 milioane de lei mai mult din repartizările din impozitul pe venit, creşterea fiind rezultat al majorării salariilor.       
Diminuarea taxei pe valoarea adăugată până la 19%, se răsfrânge în mod negativ asupra bugetului municipiului Suceava. Semnalul este lansat de primarul Ion Lungu, care a arătat, într-o conferinţă de presă, că în ianuarie şi februarie,      anul acesta, raportat la perioada omoloagă din 2016, din cota defalcată din taxa pe valoarea adăugată s-a încasat cu 5,2 milioane de lei mai puţin. Astfel, în 2017, intrările în vistieria municipală au fost de 17,2 milioane de lei, în timp ce în anul anterior 22,29 milioane de lei, cu o diminuare de peste 23%.     

„Este explicabil prin faptul că s-a redus procentul de TVA, iar încasările la nivel naţional au fost mult mai mici în primele luni din 2017, faţă de 2016. Este un lucru care mă îngrijorează, deoarece afectează bugetul. Trebuie să încercăm să găsim soluţii să compensăm această scădere din veniturile proprii, altă posibilitate neexistând”, a spus, Ion Lungu, şeful executivului local.  În schimb, municipiul Suceava a primit mai mult din sume defalcate din impozitul pe venit, respectiv din procentajul de 47% din banii adunaţi din impozitul pe salarii. În 2017, veniturile din această sursă sunt de 12,36 milioane de lei, faţă de 10,06 milioane de lei, în cele dintâi luni ale lui 2016, cu un spor de 22,8%. În acesta caz, creşterea poate fi pusă pe seama majorării veniturilor salariale.