22 iulie 2016

Primăria Suceava înfiinţează o parcare pe trotuarul Şcolii „Ion Creangă” din Obcini

·        De ani întregi, sute copii, care se duc ori care ies de la ore, sunt  nevoiţi să meargă pe stradă, din cauza maşinilor care, în apropiere, ocupă o porţiune de circa 40 de metri destinată pietonilor.
·        Autorităţile locale nu vor să se pună rău cu proprietarii de autoturisme, ba mai mult, cu prilejul lucrărilor de asfaltare, montează borduri teşite, astfel încât accesul pe trotuar să fie şi mai facil.         
Locuitorii cartierul Obcini al municipiului Suceava şi-au văzut înşelate speranţele că Primăria va pune capăt parcării abuzive a autoturismelor pe trotuarul din preajma Şcolii cu clasele I-VIII „Ion Creangă”, una dintre unităţile şcolare cu mai cel mai mare număr de elevi din reşedinţa de judeţ. Pe Bulevardul „Gavril Tudoraş” din cvartatul sucevean se fac lucrări pregătitoare pentru  turnarea unui covor asfaltic, iar autorităţile locale nu au luat nicio măsură de împiedicare a ocupării integrale cu maşini a spaţiilor rezervate pietonilor. Din contră, muncitorii firmei constructoare spun că au primit ordin ca în locul bordurilor vechi să monteze unele noi cu margini înclinate, astfel încât accesul autoturismelor pe trotuare să devină şi mai uşor. Poziţia autorităţilor municipale este nefirească, lăsând de înţeles că pentru a nu îi deranja pe cei câţiva proprietari din Blocul B3, acestea preferă să afecteze alte sute de obcineni. Situaţia este gravă, însă conducerea Primăriei pare insensibilă la faptul că, în drumul înspre sau dinspre şcoală, elevii - expunându-se la accidente -  sunt nevoiţi coboare în stradă pentru ocoli maşinile parcate pe o lungime de circa 40 de metri din trotuarul din imediata apropiere.
·        Legislaţia rutieră prevede că, în scopul asigurării vizibilităţii şi prevenirii unor evenimente nedorite, staţionarea autovehiculelor în preajma şcolilor este interzisă.
După ce i s-a semnalat acest aspect, viceprimarul Lucian Harşovschi a „scăldat-o”, precizând că bordurile înclinate vor  fi montate doar în vederea facilitării accesului la parcările amenajate pe fostele spaţii verzi de la parterul blocurilor. „Nu putem mulţumi pe toată lumea. Pe Bulevardul au fost ridicate trotuarele, aşa cum sunt standardele de la Poliţie, şi au fost foarte multe nemulţumiri, că nu se mai poate urca cu maşinile. Acest lucru se va întâmpla şi pe , unde, înălţându-se trotuarele, nu vor mai putea urca decât jeep-urile, însă, bineînţeles, cu amenzile de rigoare”, a subliniat Lucian Harşovschi, angajându-se că va merge la faţa locului pentru a lămuri situaţia. Totuşi, cele susţinute  de responsabilul Primăriei nu se confirmă, iar pe fondul crizei de locuri de parcare noile borduri înclinate sunt montate chiar şi acolo unde nu este necesară asigurarea accesului în unităţi comerciale, unităţi de servicii sau eventuale curţi de locuinţe particulare.     Chestionaţi  asupra acestei stări de fapt, obcinenii s-au plâns de disconfortul în faţa căruia sunt puşi, atunci când se văd forţaţi să se strecoare pe intervalul îngust rămas între maşini şi delimitările de protecţie a spaţiilor verzi, precum şi pe lângă gardurile vii, pe care sunt le şterg cu hainele.
·        „Trebuie să fim elastici în gândire, noi ca Primărie, iar oamenii trebuie să dea dovadă de toleranţă, atunci când trăiesc într-un condominiu”, a reliefat primarul Ion Lungu.

Locuitorii cartierului sunt nemulţumiţi că trebuie să ocolească zona cu pricina, atunci când ies la plimbare cu bebeluşi în cărucior. Însă, mai presus de toate, părinţii sunt îngrijoraţi că viaţa  copiilor lor este pusă în pericol de şoferii care „nu au nici măcar bunul simţ de a parca jumătate pe trotuar, jumătate pe stradă, neferindu-se  să ocupe cu bolizii lor întreg trotuarul”. De semnalat este şi aceea că nu se ţine cont nici de legislaţia rutieră, care prevede că, în scopul asigurării vizibilităţii şi prevenirii unor evenimente nedorite, staţionarea autovehiculelor în preajma şcolilor este interzisă. Cu mai bine de o săptămână în urmă, inclusiv Ion Lungu, şeful administraţiei din municipiul Suceava, susţinea că cele semnate sunt întemeiate „în principiu” şi că adevărul este undeva la mijloc. „Sunt multe discuţii cu aceste borduri teşite, care sunt prevăzute acolo unde este activitate comercială sau pentru acces în şcoli. Avem zeci de oameni la audienţă, unii care vor acces în curte, iar alţii în magazine. Noi vrem să facem modernizare, să aducem confort oamenilor, însă dacă le punem bordură înaltă de 30 de centimetri, nu se poate intra în curte şi nu am rezolvat nimic. Trebuie să fim elastici în gândire, noi ca Primărie, iar oamenii  să  dea dovadă de toleranţă, atunci când trăiesc într-un condominiu”, a reliefat primarul Ion Lungu.