05 iulie 2016

Sucevenii sunt reticenţi faţă de reabilitarea termică cu fonduri europene a blocurilor
Cu toate că participarea proprietarilor este de 25%, o singură asociaţie, din cele peste 100 din reşedinţa de judeţ, s-a prezentat la Primărie cu un proiect de 100.000 de euro. 
„Din păcate, nu avem proiecte câţi bani disponibili sunt”, spune primarul Ion Lungu, menţionând că la nivel de judeţ este disponibilă suma de 8 milioane de euro.   

Locuitorii municipiului Suceava nu sunt interesaţi de reabilitarea cu finanţare europeană nerambursabilă a blocurilor în care stau, deşi partea lor de contribuţie este de 255 din valoarea lucrărilor. Primarul Ion Lungu spune că deşi a făcut popularizare în rândul asociaţiilor de proprietari, doar una singură, din cele peste 100 din reşedinţa de judeţ, şi-a manifestat intenţia de a intra în program. „Este o problemă foarte presantă, dar pentru care nu avem răspunsul din partea cealaltă. Există programe europene pentru acest tip de proiecte, însă, din păcate, până în prezent nu am reuşit să demarăm vreunul”, arată edilul-şef. Deocamdată, sigurul amator este Asociaţia nr. 10 „Vasile Bumbac”, care s-a prezentat la Primărie cu o propunere de proiect în valoare de 100.000 de euro. „Aceasta este şi condiţia principală impusă prin programul european. Chiar dacă sunt mai multe blocuri sau scări de bloc, valoarea finanţării solicitate trebuie să fie de minim 100.000 de euro. Până acum, doar Asociaţia de proprietari nr. 10 a venit cu această decizie, iar noi vom demara şi celelalte proceduri”, a precizat Ion Lungu.
În proporţie de 60% finanţarea este asigurată din fonduri europene, Primăria asigurând 15% din total.
În şedinţa ordinară de la finele lunii iunie, Consiliul Local Suceava a vot alocarea din bugetul municipal  a unei sume de 150.000 de lei, bani care vor lua calea întocmirii documentaţiei tehnico-economice în vederea atragerii de finanţare nerambursabilă pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Conform şefului municipalităţii sucevene, cele 6 judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Regională Nord Est au alocate, în medie, fiecare, fonduri în valoare de 8 milioane de euro, însă acestea sunt slab solicitate. „Din păcate, nu avem proiecte câţi bani disponibili sunt. Cred că este o şansă unică pentru proprietari, de a-şi reabilita apartamentele, a-şi consolida clădirile, cu 75% finanţare gratuită, din care 15% de la Primărie. Proprietarul trebuie să vină cu doar 25%, după care se trece la reabilitare, iar la final se dă un certificat de eficienţă energetică. Lucrările se fac conform legii, profesionist, şi nu cu materiale neconforme, aduse din Ucraina”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu, punctând că după respectivele intervenţii consumul de căldură pe timpul iernii poate scădea chiar până la jumătatea celui anterior. Reamintim că, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 18 din 2009, Primăria Suceava a susţinut programul de reabilitare termică a 16 blocuri de locuinţe de pe străzile „Scurtă” „Mihai Viteazu” şi „Samuil Isopescu”. Proprietarii au suportat 20% din valoarea lucrărilor, bugetul local a venit cu 30%, iar Guvernul cu 50% din total, pe lângă faţadă, fiind efectuate intervenţii de schimbare a tâmplăriei, cât şi de izolare a mansardei, subsolului şi ţevilor de termoficare de pe scara blocului. Deoarece unii dintre proprietarii de apartamente în cauză nu au participat cu cota care le revenea, Primăria Suceava, în urma deciziilor date de instanţele judecătoreşti, avea de achitat către firmele constructoare restanţe de 10.342 de lei.